1553

На 100 г. почина човекът, който изнесе „Доктор Живаго” от СССР

На 100-годишна възраст почина италианският журналист Серджо Д'Анджело, който изнесе ръкописа на "Доктор Живаго" от СССР през 1956 г. Това съобщи издателство "Фелтринели", публикувало произведението през 1957 г.

Известният роман на Борис Пастернак (1890-1960), написан между 1945 и 1955 г., стана световно наследство благодарение на превода на италиански от Пиетро Цветеремич, който беше публикуван за първи път в Италия през 1957 г. Година по-късно Пастернак получава Нобелова награда за литература за романа си, но е принуден да я откаже. През 1989 г., след смъртта на писателя, синът му Евгений Пастернак получава наградата за него.

Серджо Д'Анджело почина в дома си в Сан Мартино ал Чимино (област на Лацио). Роден е в Рим. През 50-те години започва работа като журналист в радиостанция в Москва, където по-късно премества семейството си – съпругата Жулиета и двете си деца. Дъщеря му Франческа каза в интервю за ANSA, че той често е виждал Пастернак и нарече историята с премахването на ръкописа и последвалата публикация от издателството "приключението на живота му". През 2015 г. в Сицилия бяха открити бюстове на Пастернак и италианския му преводач Цветеремич.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?