1553

Музей на пътя на коприната посреща туристите в Трабзон

Разположен в северната черноморска провинция Трабзон на Турция, Музеят на Пътя на коприната е домакин на много посетители с над 500 уникални предмета от различни епохи и цивилизации.

Анадолска агенция

Музеят, който беше открит неотдавна от Трабзонската търговско-промишлена камара (TTSO) в област Ортахисар, съдържа уникални предмети, включително рядък, автентичен Коран от 18-ти век, 500-годишна книга „Дюрер“, написана от молла Хюсрев, Мехмет II , основният учител и наставник на Мехмет Завоевателя.

Анадолска агенция

Повече от 10 000 души от цял ​​свят посещават музея годишно, но броят на посетителите намаля в последните години поради условията и ограниченията, свързани с пандемията. Тази година хиляди туристи от страната и чужбина отново се снимат в този уникален, вековен град, пресечна точка на няколко религии и култури.

Анадолска агенция

Редица отличителни артефакти изложени в музея подчертават различните периоди на Трабзон. 

Анадолска агенция

Два наскоро открити върха на копия обаче са от особено значение. Те доказват, че историята на Трабзон датира от преди шест хилядолетия.

Анадолска агенция

Трабзон, наричан още Трапезунд, исторически Трапезус, разположен на историческия Път на коприната, се превърна в смесица от религии, езици и култура в продължение на векове и търговски портал към Персия на югоизток и Кавказ на североизток.

Значението на Трабзон в древния Път на коприната го е благословило с благоприятна търговия и културен обмен през вековете и градът днес продължава да демонстрира това наследство.

Анадолска агенция

Венецианските и генуезките търговци са посещавали Трапезунд през средновековния период и са продавали копринени, ленени и вълнени тъкани. И двете републики имаха търговски колонии в града – Леонкастрон и бившия „венециански замък“ – които са на видно място в Трапезунд. Подобно на квартала Галата в Константинопол (модерен Истанбул).

Трабзон е ключов център на няколко държави сформирани в региона по време на дългата си история и е столицата на Империята на Требизонд между 1204 и 1461. През ранния модерен период Трабзон, поради важността на пристанището си, отново се превръща в фокусна точка на търговията с Персия и Персия. Кавказ.

По време на престоя си в Трабзон, туристите непременно посещават и църквата Света София (на турски - Ayasofya Müzesi). Тя е зашеметяваща византийска църква и може би най-важната туристическа атракция на града.

Анадолска агенция

Наблизо се намира и уникалния скален манастир Сюмела.

Този манастир е със хиляда и 700 годишно минало и един от най-древните манастири в света. Според легендите, той е бил основан през трети век, в периода на Византийската империя, от двама монаси дошли от Атина.

Анадолска агенция

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?