1553

Мразят ли руските олигарси Путин и неговата война?

От февруари 2022 г. насам само шепа руски олигарси са се изказали срещу инвазията в Украйна. Дали тяхното публично осъждане на войната е достигнало до руската общественост и до Кремъл?

"Нахлуването на Русия в Украйна е варварско и аз съм категорично против него", заяви миналата седмица Аркадий Волож, съосновател на базираната в Русия търсачка Яндекс.

Той е един от многото олигарси, които бяха засегнати от санкциите на ЕС през юни 2022 г.

"Ужасен съм от съдбата на хората в Украйна - много от тях са мои лични приятели и роднини, чиито къщи се бомбардират всеки ден", добави Волож в изявление, публикувано в четвъртък.

Това беше категорично изненадващо изявление, което недвусмислено осъжда войната на Владимир Путин срещу Украйна и което постави Волож в доста краткия списък на руските олигарси, които се изказаха срещу инвазията от февруари 2022 г., пише „Евронюз“.

Волож, който е съосновател на "Яндекс" през 1997 г. и се премества в Израел през 2014 г., подаде оставка като главен изпълнителен директор на компанията и напусна нейния борд миналата година, след като ЕС включи "Яндекс" в списъка на санкционираните руски предприятия.

Тогава ЕС написа, че търсачката е "отговорна за популяризирането на държавни медии и наратив като резултат от търсенето, както и за премахването на критично за Кремъл съдържание, като например такова, свързано с агресивната война на Русия срещу Украйна".

Тя също така обвини Волож, че "материално или финансово" подкрепя инвазията. Той нарече решението "погрешно".

Поддават ли се руските олигарси на западния натиск?

Неотдавнашното публично осъждане на войната от страна на Волож може да се окаже пример за това, че наложените от ЕС санкции са сработили като са разрушили предполагаемата лоялност на Волож към Путин.

Но това едва ли е така, според Емили Ферис, научен сътрудник по въпросите на руската и евразийската сигурност в Кралския институт на обединените служби (RUSI), британски мозъчен тръст в областта на сигурността и отбраната.

"Много е лесно да говориш срещу режима, когато не си в страната и когато повечето ти активи вече не са в страната", казва Ферис пред Евронюз.

"Повечето от олигарсите, честно казано, не са се изказали срещу войната", добави тя. "И това е така, защото повечето от тях все още са в Русия и все още имат активите си там. Не съм видяла толкова много олигарси да изнасят активите си от Русия - и това отчасти се дължи на факта, че всъщност е много трудно да се направи."

Сред малцината други известни руски олигарси, които публично осъждат войната, е Олег Тинков, основател на Тинкоф Банк - един от най-големите кредитори в Русия, който миналата година се отказа от руското си гражданство, за да осъди "фашизма на Путин".

Преди него същото направи и израелско-руският инвеститор Юрий Милнер, който през 2014 г. напусна Русия и замина за САЩ.Общото между всички тези олигарси е, че са извън Русия.

"Ако си в Русия, е много трудно да говориш срещу войната, тъй като може да се окажеш подложен на съдебно преследване", казва пред Дейвид Люис, професор по глобална политика в университета в Ексетър, Великобритания.

"Тези, които искат да запазят бизнес връзките си с Русия, до голяма степен мълчат и само тези, които са извън страната и до голяма степен са прекъснали бизнес връзките си с Русия, се чувстват способни и готови да говорят открито. И дори сред тях те не са много."

Люис добави, че идеята, че санкциите ще настроят олигарсите срещу Путин, винаги е била "доста наивна".

"Политиката и бизнесът са толкова тясно преплетени в Русия, че е почти невъзможно да запазиш бизнеса си, ако се обявиш в опозиция на политиката на правителството", каза той.

Членовете на руския елит в страната, които се стремяха да се дистанцират от позицията на Кремъл по отношение на Украйна, реагираха сдържано на войната, като предпочитаха да избягват публичната подкрепа за инвазията, вместо да се изказват против нея, каза Ферис.

Това е една от причините, поради които в Русия острото осъждане на войната от страна на Волож почти не предизвика вълнение.

"Мисля, че това имаше много малко практическо въздействие", казва Ферис. "Хората в Русия не гледат на олигарсите и на местните бизнесмени като на морален компас за нацията."

Изявленията на олигарсите, осъждащи войната, са много слабо отразени в руските медии, "ако изобщо са отразени", казва Ферис.

"Те могат да имат незначителен ефект върху други хора от същата демографска група - руския бизнес елит - просто като нормализират вербализирането на определена реторика и недоволство", казва пред Евронюз Анастасия Федик, доцент по финанси в Haas School of Business в Калифорнийския университет в Бъркли.

"Малко вероятно е те да окажат въздействие върху други слоеве на руското общество: средностатистическият руснак нито ще оцени, нито ще се ангажира с детронирания бизнесмен, заточен в Израел."

Какво е необходимо, за да се обърнат олигарсите срещу Путин и дали това ще промени нещо?

"Тези отделни случаи не са достатъчни, за да се променят условията на дебата или да се промени скоро дискурсът ", казва Люис.

"Олигарсите имат много малко влияние върху вземането на решения, особено върху решенията за самата война. Те са много по-зависими от Путин, отколкото той от тях", добави той. "Те са доста слаба група в руската политика, и то от известно време".

Ферис е съгласна, че няколкото бунтарски прояви на руските олигарси в чужбина не могат дори да надраскат имиджа на Путин у дома.

"Всъщност властта му не се диктува от тези дребни олигарси, а от военните лидери, въоръжените сили, хората, които са му близки - и в тази група не е имало никакво нарушение в консенсуса им по отношение на войната", смята Ферис.

Ако олигарсите, които се обявяват против войната, са тези със значително присъствие в страната, които ръководят компании, в които работят стотици и хиляди хора, които могат да загубят работата си заради неподчинението им, това би имало значение за Путин и руското общество. Но това е малко вероятно да се случи.

"Всички, които печелят значителна сума пари в тази страна, дължат по-голямата част от собствеността си на Путин, защото той е създал условията, които им позволяват да станат толкова влиятелни", казв Ферис. "Би било невероятно глупаво да се тръгне срещу него."

Но Федик е на мнение, че осъдителните думи от страна на руските олигарси в изгнание "определено са нещо добро".

"Тези изявления нямат голямо въздействие и са само симптоми - но те са симптоми на нещата, които не вървят добре в Русия", каза тя.

"Те подчертават все по-строгия авторитаризъм и изолационизъм на руското правителство, как все по-малка група хора все още се възползва от действията на режима. Тези неща не предлагат добри перспективи за дългосрочното икономическо развитие на Русия, за иновациите и дори за политическата стабилност."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Ами така е Грозно е и мирише

Ами така е Грозно е и мирише

17.08.2023 | 09:26

Всичко чииииифутско де крало и яко се е усрало като види дебелия у Исраел са крие ИзСраел не ви ли звучи като изСрал се

Отговори
1 2
Хооооопаааа

Хооооопаааа

17.08.2023 | 08:13

Пак изскочи ей така случайно Исраел и то във далечната 2016 година Чииииифутчето не било доволно от Путин още тогава Разбрахме Ясно и кой му са приятелите за който реве във Усрайна

Отговори
2 4
Шopи

Шopи

17.08.2023 | 08:02

чичо чака , да му направиш една cвиpkа на рakeтaтa .

Отговори
2 3

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?