2374

Мостовете над Босфора светнаха в зелено, вижте причината

Ранната диагностика при болестта спасява от операция

Мостовете над Босфора, "Фатих Султан Мехмет" и "Явуз Султан Селим" в Истанбул, за седмица бяха осветени в зелена светлина, за да привлекат вниманието към сколиозата.

На 27 юни се отбелязва Световния ден за борба със сколиозата, а целият месец юни е посветен на информираността за заболяването.

Целта на инициативата е ранната диагностика. Когато е открита навреме, сколиозата може да се лекува консервативно - с гимнастика, физиотерапия, корсети. Само в краен случай трябва да се стига до хирургична намеса, при 50-60 градуса изкривявания, припомнят специалисти.

Най-често родителите забелязват разлика във височината на раменете, в линията на талията и в гръдната клетка и в по-късен етап - промяна в походката.

"Трябва да се следи за всяко изкривяване", алармират докторите.

Ако забележим изкривяване, добре е да се консултираме с личния лекар. Те обикновено са педиатри и са напълно компетентни да насочат детето към ортопед, ако се налага. След първата среща с ортопед се прави рентгенова снимка и се измерва ъгъла на изкривяването. Ако той е до 20 градуса, препоръчваме гимнастика, ако е от 20 до 40 - препоръчваме гимнастика и корсет. Над 40 градуса се повдига въпросът за оперативно лечение", информират ортопеди.

Плуването е много препоръчителен метод за развиване на правилна стойка на децата. Това е спорт, който укрепва мускулатурата около гръбначния стълб.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Майка

Майка

20.06.2022 | 15:08

Браво за инициативата! Изключително важно при израстването на децата, често подценявано от самите доктори, родителите също не са достатъчно информирани, с което забавят или пропускат навременното лечение! За съжаление, в миналото повече се държеше на профилактиката на гръбначните изкривявания, педиатрите следяха за това!

Отговори
2 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?