Следвайте ни

Мост от пластмаса свърза съселяни, разделени от 20 години СНИМКИ

viber icon

Жителите на района Нижнекамск в Татарстан цели 20 години се молят за изграждането на мост над река Шешма. Най-сетне някой чул молбите им и над реката се появи мост. Радостта на жителите от село Елантово обаче, не трае дълго, защото властите са решили да го премахнат и то скоро.

Доводът е, че понтонния мост, изграден изцяло от пластмаса, не може да се използва през зимата.

Според селяните железният мост, който е свързвал двата бряга на реката преди години и е бил смятан за безопасен, вече не съществува и в продължение на 2 десетилетия местните хора стоят разделени от реката.

Появата на новият мост много изненадала всички, но първоначалната радост от появата на брод, бързо угаснала, защото пластмасовото съоръжение не бива да се използва през зимата.

"Ние се занимаваме с този проблем повече от 20 години. Факт е, че в близост до селото има голям автомобилен мост, а мостът в Елантаво е необходим само за пешеходци, за да стигнат от една част на селото до друга, без да изминават допълнителните 6-7 километра до там и обратно. "Старият мост, също понтонен, беше в неизползваемо състояние, но нямаше финансиране за изграждането на нов постоянен мост", заявява пред РИА Новости кметът на село Елантово Раиф Гайнутдинов.

Пластмасовият мост бил построен чрез частна инвестиция, привлечена от един от депутатите на Държавния съвет на Татарстан, след като жителите на селото се обърнали към него, като изграждането на такъв морски прелез струвало около 2,4 милиона рубли.

За съжаление, страховете на хората се оправдали и администрацията заявила, че новият мост е сезонен и той ще трябва да бъде премахнат за периода на ледоход, за да не се повреди конструкцията, обяснява Гайнутдинов. Кметът обаче, е сигурен, че селяните ще се справят с този въпрос с помощта на специалисти - мостът лесно се разглобява и сглобява.

Служители на регионалната администрация, които пристигнали на откриването, заявяват, че мостът скоро ще бъде демонтиран, защото ледът, който се образува на повърхността на реката през зимата, ще го смаже.

Според местните власти мостът ще бъде удобно сгънат и свален до настъпването на пролетта.

Дизайнът се отличава с повишена издържливост на пластмасата, дължината му е 95 метра, а ширината - 2 метра, състои се от 760 понтона, закрепени заедно и оградени с перила.

В Елантово живеят 710 души, около 250 от тях в лявата част на селото. В същото време всички социални съоръжения са разположени на десния бряг на реката - училище, детска градина, магазин, културен център, банков клон и администрация. За да стигнат от една част на Елантово до другата, хората трябвало да изминават разстояние от 3,5 километра.

Новият понтонен мост е предназначен само за пешеходци, широчината му е 2 метра, дължината - 95 метра, състои се от 760 елемента. Може да се експлоатира при температури от -30 до +40 градуса. Мостът е нисък и издръжлив, оборудван с парапети, а повърхността на модулите има специално неплъзгащо се покритие, което го прави безопасен.

fakti.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?