46

Москва започна "експерименти с чужди спътници"

Космическите сили на Русия провеждат експерименти с чужди спътници в орбита, съобщиха от руското военно министерство. Изявлението им е направено по време на честването на 65-ата годишнина на Космическите сили, съобщава РИА Новости, цитирана от dir.bg.

Военните се похвалиха още, че са открили пусковете на над 150 чужди ракети и са подобрили способностите си в космическото пространство.

Москва не уточнява какво има в предвид с фазата "експерименти с чужди спътници".

Вечерта на 4 октомври в небето над европейската част на Русия бяха забелязани странни "светлинни лъчи".

Счита се, че те са експеримент с антисателитно оръжие. Според други обаче това е естествен феномен.

При много ниски температури във въздух се носят миниатюрни кристалчета лед. Те създават своеобразна ледена мъгла в небето. Кристалчетата отразяват светлина и могат да причинят явлението "светлинен стълб".

Според някои военни кореспонденти от Русия феноменът не е с естествен произход. Той е причинен от най-новото руско супер-оръжие "Пересвет". За системата се знае малко, като дори няма видео на нейни тестове в действие.

Лазерната система "Пересвет" е кръстена на Александър Пересвет, руски духовник, който, воюва срещу Златната орда през средновековието.

Първоначално се твърдеше, че "Пересвет" ще има за задача да сваля вражески ракети. Според военните експерти обаче системата е много по-удачна като антисателитно оръжие. Тя може би би могла да заслепи или дори повреди вражески спътници в орбита. Това обаче са спекулации, защото не се знае каква е истинската сила на светлинния лъч на "Пересвет".

    

Една от малкото снимки на лазерното оръжие "Пересвет"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Рон Джеръми

Рон Джеръми

06.10.2022 | 06:53

Въздушно-космическият крайссер масква стана подводница...

Отговори
4 3
И са направили ракета, която се движи с предно предаване .

И са направили ракета, която се движи с предно предаване .

05.10.2022 | 23:08

Имат и със задно предаване , но без въглища, ехеее к'во знаете вие, прости западняци?! Пък колите ни , ми в цял свят само руски коли карат. И т. Н. Т.

Отговори
6 5
ЗАЗ

ЗАЗ

06.10.2022 | 00:24

И веднага русосифилстичния дежурен трол писал минус,но си купува *западна кола* на х-години,а не нова лада!Защо така пъпеш?!?

Отговори
5 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?