46

Москва: Срам! Българи, вие сте други

Някога приятелските българо-руски отношения преживяха безпрецедентна криза. На фона на вътрешнополитическите сътресения и продължителния конфликт с руския посланик в София Елеонора Митрофанова, премиерът в оставка Кирил Петков обяви във вторник вечерта експулсирането на 70 руски дипломати, обвинявайки ги във връзки с руските служби за сигурност. Неизбежният отговор на Москва заплашва да парализира двустранните отношения. От Русия дават ясно да се разбере, че смятат това решение на София не е взето самостоятелно и противоречи на „волята на българския народ”, пише в анализ вестник „Комерсант”, цитиран от БГНЕС.

С един полет от България тази неделя ще бъдат изпратени 70 руски дипломати, заяви във вторник вечерта премиерът Кирил Петков. Формалните претенции и пълният списък с лицата, обявени за „персона нон грата” беше връчен на руския посланик Елеонора Митрофанова. Сред тях са Филип Воскресенски – вторият човек в руското посолство, генералните консули във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

Заедно с членовете на семействата си броят на руснаците, които трябва спешно да напуснат страната, надвишава 200 души. Закрива се Генералното консулство на Русия в Русе, спира работата на Генералното консулство във Варна. А освен това България сама преустановява временно работата на консулството си в Екатеринбург.

Цитират се материали в български издания, според които „неизбежният отговор на Москва може и да не бъде реципрочен в количествено отношение, но е напълно възможно да доведе до физическо парализиране и закриване на нашето посолство в Русия”.

Всички представители на политическите кръгове в България, които стоят зад подобни решения, разрушават политическите отношения и го правят въпреки волята на българския народ”, заяви в ефира на телевизия „Русия 1” говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според нея, това е „системен подход”, който „противоречи на интересите на гражданите на България и е нещо, което идва извън страната”.

А заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов сравни в своя канал в Телеграм поведението на българското ръководство с децата: „Някога, в детството, когато не си гладен, изливаш в знак на протест кашата на пода. Ето така българите, които останаха без правителство, гонят от страната 70 руски дипломати. Безразборно, по обвинение в шпионаж… Кашата от купата трябва да се разлее непременно. Само за да отклоните вниманието от себе си и родителите да ви забележат.” Косачов завърши посланието си с думите: „Срамно е. Българи, вие сте други. Ние ви познаваме такива, каквито сте били винаги. И вие можете да се справите по-добре.”

София обяснява демарша с две причини: дипломатите уж са "работили под прикритие" и са извършвали дейности, несъвместими със статута им, както и с факта, че досега в Русия работят по-малко от 10 български дипломати, а руските в България са 114 (и то въпреки че Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. прокламира принципа на реципрочност).

Но последните медийни публикации дават основание да се свърже случая с изгонването на дипломатите от София не само с общата атмосфера в руско-европейските отношения, но и с вътрешнополитическите събития в България и враждебното отношение на премиера Кирил Петков има към руския посланик Елеонора Митрофанова, коментира изданието.

През последните години диалогът между Москва и София е в застой, но вече е ясно, че става дума по-скоро за местни проблеми.

От идването си на власт през декември миналата година позициите на г-н Петков отслабват. Само миналата година в България се проведоха три избора за парламент. А г-н Петков би могъл да прецени шансовете си за скорошно решаване на системните проблеми в българското общество и икономика, още повече че вече е бил министър на икономиката в едно служебно правителство (въпреки скандала с ненавременния отказ от канадското си гражданство).

На 23 юни парламентът на страната му гласува вот на недоверие. "За мен беше чест да оглавя правителството, което свалиха Пеевски, Борисов, Трифонов и (руският посланик.- бел. ред.) Митрофанова", заяви той неочаквано.

"Фактът, че Митрофанова е виновна, е толкова удобно обяснение за тях, защото в момента Русия е виновна за всичко", отбеляза по-късно руският посланик в ефира на телевизия "Русия 24".

Тази седмица в България се проведоха консултации за съставяне на ново правителство, но междувременно Кирил Петков остава служебен премиер. Ако не може да бъде съставено стабилно правителство, България може да бъде изправена пред четвъртите си парламентарни избори в рамките на две години. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Лошо Седларов

Лошо Седларов

30.06.2022 | 15:19

лошо! Горещините подлудиха соросоидите и червените калинки от БСП.Не дават властта и кражбите ,а клакьорите им напълно исперкаха.

Отговори
2 3
ПРИКАЗ 270

ПРИКАЗ 270

30.06.2022 | 08:53

ЗАТОВА И РЕДОВНО ГИ П С У В А М И ПОДГРЕВАМ С НАЛЧЕТО НА КУБИНКАТА ПОД ОПАШКИТЕ :) У БРЕЕЕ! БУМ! ДЕ БРЕЕЕ! БУМ! :)

Отговори
0 3
ПРИКАЗ 270

ПРИКАЗ 270

30.06.2022 | 08:52

НА ТОЯ ПЕНТАГРАМ СЕ КЛАНЯТ И БЪЛГАРСКИТЕ, ЧЕРВЕНИ П Р А СЕТА :)

Отговори
1 3
ПРИКАЗ 270

ПРИКАЗ 270

30.06.2022 | 08:48

АМИ ТОВА Е МАЛКАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ КОЛХОЗНАТА К О Ч И НА РАСИЯ И СССР :) КАТО МЕЖДУ НКВД И КГБЕЕЕЕЕ! :)

Отговори
2 2
ПРИКАЗ 270

ПРИКАЗ 270

30.06.2022 | 08:16

Е, ПРЕДАДОХА СЕ НА 3 МАРТ 1953 У 01:48АМ :)

Отговори
1 2
ПРИКАЗ 270

ПРИКАЗ 270

30.06.2022 | 08:13

Е СЕГА ЯСНО ЛИ Е ЗАЩО БЕЗ 37-38Г ОЩЕ НА 1 СЕДМИЦА ДА СА СЕ ПРЕДАЛИ ВСИЧКИ В ПЛЕН :)

Отговори
1 2
ЛЪЖАТ КОЛХОЗНИЦИТЕ!

ЛЪЖАТ КОЛХОЗНИЦИТЕ!

30.06.2022 | 08:10

У МАСКВА СЕ КЛАНЯТ НА ДРУГ ПЕНТАГРАМ :) s00. yaplakal. com/pics/pics_original/2/4/8/3446842.jpg орден «Красное Знамя» РСФСР, учреждённый 16 сентября 1918 года во время гражданской войны декретом ВЦИК. :)

Отговори
3 2
Българин

Българин

30.06.2022 | 07:16

Срам ни е! И още как! Продавахте ни най-скъпия газ в Европа, а за капак едностранно прекратихте Договора! Как да ни е срам, кажете?

Отговори
9 3
Киро Кретена

Киро Кретена

30.06.2022 | 02:37

Българите са кретени, "демокрацията" ги доведе до това!

Отговори
3 10
Жиро

Жиро

30.06.2022 | 03:31

На калпав ку.Р вълната му пречи. Да живее демокрацията.

Отговори
6 4
Кашавар

Кашавар

30.06.2022 | 01:19

Яж си кашата от пода докато я има, защото глад ви чака в шибаната Русия. Патриотизъм на гладен корем не издържа много. Скоро ще клекнете.

Отговори
9 9

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?