1553

Москва ще размени бойци от "Азов" за човека на Путин

Русия ще проучи възможността за размяна на пленени бойци от украинския полк "Азов" за Виктор Медведчук, близък сътрудник на Владимир Путин, заяви в събота депутатът и преговарящ за Русия Леонид Слуцки.

„Ще проучим въпроса“, каза Слуцки, член на руската делегация по време на последните преговори с Киев, цитиран от агенция Риа Новости, в отговор на въпрос за подобна размяна.

Говорейки от сепаратисткия град Донецк в Югоизточна Украйна, той каза, че възможността за такава размяна ще бъде повдигната в Москва от "тези, които имат прерогативи".

67-годишният Виктор Медведчук е известен украински политик и бизнесмен, близък до руския президент, който бе арестуван в средата на април в Украйна при опит за бягство в началото на офанзивата на Кремъл в края на февруари.

Медведчук бе под домашен арест от май 2021 г., след като бе обвинен в „държавна измяна“ и „опит за разграбване на природни ресурси в Крим“, украинския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г.

В петък руската армия обяви, че последните украински защитници на стратегическия град Мариупол, които седмици наред се укриваха в огромния стоманодобив на Азовстал, са се предали.

Сред тях има членове на полк "Азов", ултранационалистическа единица, която Кремъл смята за "неонацистка" и която Киев се надява да бъде освободена в замяна на руски пленници.

На 26 май Върховният съд на Русия трябва да разгледа искане за класифициране на полка като "терористична организация", което може да усложни размяната на тези пленници.

Лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин заяви в събота, че украинските войници, които са защитавали завода "Азовстал" и са се предали, трябва да бъдат съдени.

„Вярвам, че съдът е неизбежен: справедливостта трябва да възтържествува“, каза Пушилин, цитиран от РИА Новости, по време на пресконференцията, на която говори и Леонид Слуцки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мдкд

Мдкд

21.05.2022 | 22:46

Поне да ги осакатят та да си спомнят до живот. Я око я език

Отговори
3 5

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?