49

Москва ще е домакин на историческа среща между Турция и Сирия

Лавров ще посети Анкара на 6 април

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че четиристранна среща на официални лица от Сирия, Турция, Русия и Иран е планирана да се проведе днес и утре в Москва. Първоначално срещата на ниво заместник-министър на външните работи беше насрочена за март, но беше отложена по искане на Русия.

Дългогодишните усилия на Русия да отвори канал за диалог между Турция и режима на Асад дадоха резултат миналата година, тъй като министрите на отбраната и шефовете на разузнаването на Турция, Русия и режима на Асад се срещнаха в Москва на 28 декември. Турските и сирийските външни представители имаха кратък неформален обмен в кулоарите на регионална среща на върха през 2021 г. и Анкара призна контактите с разузнаването. 

През ноември президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че среща с Асад е възможна, след като прекъсна дипломатическите връзки с Дамаск по време на 11-годишния конфликт. През декември 2022 г. той намекна, че може да се срещне с Асад след срещата на министрите на отбраната и на външните работи на двете страни.

Очаква се проведените днес в руската столица консултации по въпроса да имат технически характер и да планират разговори между висшите дипломати на четирите страни.

Всяко нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск би променило хода на десетилетната сирийска война. 

Чавушоглу, който говори пред група турски журналисти в Ню Йорк, също отбеляза, че руският външен министър Сергей Лавров ще посети Турция на 6-7 април. Чавушоглу каза, че ще обсъдят политическия процес в Сирия, положението на сирийските бежанци и други регионални въпроси, както и удължаването на споразумението за украинското зърно. Необходимостта от увеличаване на хуманитарната помощ за Сирия след земетресенията ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъдени по време на срещата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Русия е за мира!

Русия е за мира!

03.04.2023 | 16:30

Само евроантлантиците са за война!

Отговори
1 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”