4232

Москва се възгордя! Путин се подиграва жестоко със Запада, ето как

Руснаците ще могат да разгледат десетки заловени военни съоръжения на площад в Москва по време на едномесечната изложба

Путин отправя ужасяващо предупреждение към Запада, докато руска изложба показва пленено военно оборудване на НАТО, пише Daily Express. Владимир Путин отправи провокативно послание към Запада, само дни след като САЩ и Обединеното кралство се съгласиха да изпратят още милиарди военна помощ на Украйна.

Служители на Владимир Путин поставят последните щрихи на публична изложба на пленени оръжия на НАТО в Москва. Военното оборудване включва британски превозни средства, германски танкове и американски артилерийски оръжия, всички заловени в безупречно състояние от продължаващата война в Украйна.

Руснаците ще могат да разгледат десетки заловени военни съоръжения на площад в Москва по време на едномесечната изложба. Изложбата се описва като празник на успеха на Русия "срещу украинските бойци и техните западни поддръжници".

Руското министерство на отбраната съобщи, че в московския Парк на победата ще бъдат изложени над 30 единици военна техника, произведени в Австралия, Австрия, Обединеното кралство, САЩ, Турция, Украйна, Франция, Финландия, Чешката република, Словакия, Швеция и Южна Африка.

Сред пленените "трофеи" са британската бронирана машина Husky TSV, американската бойна машина на пехотата Bradley, шведската бойна машина на пехотата CV90 и френската бронирана машина AMX-10 RC, предава "Фокус".

Освен оборудването, в изложбата ще бъдат представени и украински "бойни документи, карти и идеологическа литература".

Паркът на победата е музей на открито, посветен на поражението на нацистка Германия по време на Втората световна война, известна в Русия като Великата отечествена война.

Изложбата ще се проведе успоредно с парада на Червения площад в Москва по случай Деня на победата на 9 май в чест на победата срещу нацистите.

"Изложбата на НАТО" се разглежда като подигравка от страна на Владимир Путин към Запада, само няколко дни след като САЩ и Обединеното кралство се съгласиха да изпратят още милиарди под формата на военна помощ.

По-рано тази седмица премиерът на Великобритания Риши Сунак обеща най-големия в историята на Обединеното кралство пакет от военна помощ за Украйна.

Обединеното кралство планира да изпрати 400 превозни средства, над 1600 ракети, 4 млн. боеприпаси, 60 лодки, както и допълнителни 500 млн. лири (1.15 милиарда лева) за военно финансиране, с което общата сума ще достигне 3 млрд. лири стерлинги през тази финансова година.

САЩ обявиха, че ще предоставят 6 милиарда дългосрочна военна помощ на Украйна, включително така търсените боеприпаси за системата за противовъздушна отбрана Patriot.

Междувременно американски военни разкриха, че Украйна е отстранила американските танкове Abrams M1A1, тъй като руските безпилотни самолети могат да ги открият и да предприемат атаки.

Пет от 31-те танка Abrams, които САЩ изпратиха през януари 2023 г., вече са унищожени при руски атаки.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?