3906

Москва посегна на най-голямата американска банка, като конфискува руските й активи

Две знакови компании от различни сектори, но с глобални операции, като ли се разделят с руските си активи - Hugo Boss и JP Morgan Chase. И докато при първата компания става дума за сделка, макар и предизвестена, то втората бе застигната от изземване след съдебно решение.

Ето обстоятелствата по двата случая.

Съдебно решение срещу най-голямата американска банка.

Руски съд разпореди изземване на активи на JPMorgan Chase под формата на спестовни банкови сметки в Русия. Това съобщи Ройтерс, като се позова на съдебни документи по дело, заведено от държавната банка VTB. С него тя се опитва да възстанови част от своите средства, блокирани в чужбина.

Миналата седмица JP Morgan Chase заведе дело срещу VTB в Ню Йорк, за да спре опитите й да си възстанови 439,5 милиона долара от блокирана сметка, след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и след като против VTB бяха наложени санкции.

JPMorgan Chase отказа да коментира решението на руския съд. VTB не коментира след съдебното решение. По-рано руската държавна банка отказа да коментира правните си спорове с JPMorgan Chase.

Решението на Арбитражния съд на Санкт Петербург и Ленинградска област е от 22 април. Според него, разпореденото изземване засяга всички средства по банкови сметки на JP Morgan в Русия, включително кореспондентски сметки и такива, открити на името на дъщерно дружество. Съдът обяви, че не е конфискувал ценни книжа и имущество, държани от фондовете на JP Morgan или домейна jpmorgan.ru,

В жалба, подадена във федералния съд в Манхатън по-рано този месец, JPMorgan описа опита на VTB да възстанови парите в Русия като "явно нарушение на правилата" (терминът е blatant breach") в тяхното споразумение за разглеждане на спорове в Ню Йорк.

Най-голямата американска банка заяви, че законът на САЩ й забранява да "се прости" с 439,5 милиона долара, а VTB, втората по големина банка в Русия, ще се опита да конфискува нейните активи в чужбина, ако надделее в делото в Русия.

 

Перспективите на VTB в това дело са добри, като руските съдилища са предоставили предимства на поне шест други руски банки в споровете с американски и европейски банки, които са били длъжни да спазват законноустановени санкции.

Модният гуру се оттегля от Русия

Hugo Boss отваря нова страница съгласявайки се да продаде руския си бизнес на своя партньор в търговията Stockmann. Това съобщи прочутата германска компания за модни стоки в сряда, като сделката ще сложи край на присъствието й в Русия малко повече от две години след спиране на операциите там.

Hugo Boss, заедно с много други ритейлъри, спря бизнеса си в Русия скоро след като Москва изпрати армията си в Украйна през февруари 2022 г. Освен това спря и електронната търговия със свои стоки на руския пазар, спря и да рекламира, отбеляза Ройтерс.

 

Руската държавна комисия по разпродажбата на чуждите активи е одобрила сделката, съобщи Интерфакс, цитирайки заместник-министъра на промишлеността и търговията Виктор Евтухов, като едно от условията е запазването на всички работни места.

Hugo Boss не разкри финансовите условия на сделката. Русия изисква чуждестранните компании да продават активи с отстъпка от поне 50%.

"В резултат на споразумението Hugo Boss вече няма да присъства в Русия със собствено юридическо лице", се казва в изявление на Hugo Boss.

Сделката, която Hugo Boss отбеляза, че все още подлежи на одобрение от европейски регулатор, се очаква да приключи през третото тримесечие на тази година, съобщи Интерфакс.

"По отношение на нашия бизнес на едро, ние изпълнявахме договорните задължения към нашите партньори", каза Hugo Boss. "В този контекст Hugo Boss спазва и е спазвал действащите санкции на ЕС през цялото време."

Stockmann - купувачът на активите на Hugo Boss, е финландски ритейлър, популярен във Финландия, Естония и Латвия. В Русия има още универсални магазина с марка Stockmann, но те са притежавани и управлявани от Reviva Holdings, с лиценз за използване на бранда. 

През 2015 г. Stockmann прие решение да продаде бизнеса си в Русия на Reviva Holdings, която все още притежава компанията и до днес. Сега компанията има 12 универсални магазина, предимно в Москва и Санкт Петербург.

"Видяхме разпадането на Съветския съюз, няколко опита за преврат, танкове по улиците и въпреки това магазините ни останаха отворени и бизнесът вървеше", каза бившият изпълнителен директор Хану Пентила пред Ройтерс през 2014 г., цитиран преди година от bne IntelliNews.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Цъфнали са налъмите

Цъфнали са налъмите

25.04.2024 | 02:42

Евроналъми

Отговори
3 3
Само дето

Само дето

25.04.2024 | 01:00

Световната икономика цъфти и тъппаци като тебе пишат глупости.

Отговори
4 2
Нормално

Нормално

24.04.2024 | 23:56

Англосаксонците конфискуваха 500 милиарда на Русия и това ще предизвика световен срив в икономиката и недоверие в банките.

Отговори
7 7
Еми

Еми

24.04.2024 | 23:25

На ватенките трябва да се спре всичко западно!

Отговори
9 10
Еми от теб по голяма ватенка щ

Еми от теб по голяма ватенка щ

25.04.2024 | 02:39

Няма

Отговори
3 5
someone

someone

21.05.2024 | 22:30

то нищо западно няма, всичко се шие и прави в Азия.

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?