46

Москва обвини Христо Грозев в шпионаж

Българският разследващ журналист от изданието Bellingcat Христо Грозев е участвал в операцията на украинското военно разузнаване, опитало се да отвлече самолетите на руските ВКС, съобщава "РИА Новости", позовавайки се на информация на Федералната служба за безопасност на РФ.

ФСБ съобщава, че е осуетила операцията на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната за отвличане на руски бойни самолети, контролирана от тайните служби на страните от НАТО, предава dir.bg.

В информацията на Службата се посочва още, че руското контраразузнаване в хода на оперативните действия срещу украинското разузнаване е получило данни, благодарение на които руските въоръжени сили са унищожили редица украински военни обекти.

"РИА Новости" отбелязва, че телевизия "Россия 24" е показала фрагмент от кореспонденцията на Грозев с един от участниците в операцията. Чрез своя координатор Грозев намира двама куриери, които се срещат на гарата в Липецк с друг куриер от Москва, нает от украински разузнавачи. Той носел авансово плащане от 4000 долара за руски пилот, съгласил се да участва в отвличането на руските самолети.

"Ние знаем за участието на Грозев в (британското външно разузнаване) MI6 не само от неговите изявления", казва служител на ФСБ по телевизионния канал.

"Напоследък украинското разузнаване престана да крие връзките си с тайните служби на страните от НАТО, а се стреми да заеме място по-близо до лидерите от Вашингтон и Лондон", добавя той.

Телевизията показва още видеозаписи с разказите на координатора на куриерите Динар, който е задържан от служители на ФСБ в апартамента му в Казан.

"Всъщност съм много ядосан на Христо Грозев. Мога да обясня защо. Вярвах му като на човек, който никога няма да ме заблуди... Затова лесно се съгласих на всичко това, защото бях напълно сигурен, че нищо не застрашава никого. Не съм мислил, че там е толкова мръсна работа", споделя задържаният.

Според директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин изданието Bellingcat се използва за оказване на натиск върху всяка страна, както и върху физически и юридически лица.

СВР има информация кой ръководи този проект на уж журналистически разследвания, в който участват и бивши служители на спецслужбите, отбеляза Наришкин.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Сталин

Сталин

25.07.2022 | 20:45

Будо разстрелят!

Отговори
1 2
Дии

Дии

25.07.2022 | 17:15

За 4000 долара капаро можеш да си вземеш 40 годишен АН от селскостопанската авиация. Тия руснаци съвсем ни взеха за канарчета.

Отговори
5 3
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

25.07.2022 | 16:30

"Марица" - флагман на Путиновата пропаганда!

Отговори
6 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?