Москва ни извива ръцете за "Южен поток"

 Публикациите в руските медии, че България може да бъде извадена от проекта "Южен поток", разбуниха духовете в парламента. От "Синята коалиция" определиха твърденията като част от руската тактика за натиск върху България. От БСП поискаха правителството час по-скоро да каже каква е позицията ни за енергийните проекти. Премиерът Бойко Борисов не пожела да коментира написаното в руските медии. Съветвам ви да не четете толкова медии, за да не ме карате да коментирам това, което му е хрумнало на някой, обърна се той към журналистите. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е на работно посещение днес в Москва по покана на руските си колеги.

България не е уведомена за намерение на Русия страната ни да бъде изключена от изграждането на газопровода "Южен поток". Това се посочва в съобщение на Българския енергиен холдинг. Във вторник руското издание Комерсант написа, че България ще бъде отстранена от проекта, а в него се включва Турция. Коментарът дойде, след като същия ден Сърбия подписа с Русия за това "Южен поток" да премине през територията <210>.

Руските медии провокират българските медии с твърдението, че България може да бъде извадена от проекта "Южен поток", да задават въпроси, обясни съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

По думите му България трябва да развива проекта "Набуко", защото той е "истинската диверсификация на доставчиците". Категорично е спекулация, че България може да бъде заобиколена по проекта "Южен поток", коментира и лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него това е и форма на натиск върху българския парламент, обществото и правителството.

По думите на Димитров принципът на работа в предишното правителство е бил "Русия дава - Станишев подписва". Ясно е, че едновременно не можем да реализираме "Южен поток", "Набуко", "АМБО", "Бургас - Александруполис". Трябва да видим кои проекти са приоритетни и по-важни за България. За мен това са проектите, които водят до повече от една тръба и невъзможността една страна да спира газа или петрола за България, т.е. "АМБО" и "Набуко" са по-важните проекти, заяви той.

Забавянето на позицията на България за енергийните проекти с Русия поставя на сериозен риск осъществяването им. Правителството трябва в максимално кратки срокове да заяви позицията си по темата, заяви пък депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров. По думите му България не е единствената страна, която може да осъществи тези проекти. Той даде пример с газопровода "Бургас-Александруполис", който изцяло може да мине на турска територия, което не е в стратегическите интереси на Русия, но може да се случи, ако правителството забави позицията си.

Според Петър Димитров правителството спешно трябва да реши дали България ще участва, или не в проектите. Информацията, че България е изключена от изграждането на проекта "Южен поток", е несериозна и нереалистична, каза още Румен Овчаров във връзка с публикации по темата в руски медии. Според него това са спекулации, свързани с грешно интерпретиране на части от споразумението за преминаването на подводната част на проекта през турски териториални води, което е било договорено между Русия и Турция преди месец и не засяга интересите на България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?