49

Москва и Анкара спорят кой ще управлява новия газов хъб

Планът на Русия за създаване на газов хъб в Турция е изправен пред забавяния и пречки поради разногласия относно управлението му, съобщи Ройтерс като се позовава на два източника, запознати с подробностите.

Русия, която на практика загуби европейския пазар за износ на газ, планира да създаде най-големия газов хъб за Европа в Турция, надявайки се да прехвърли изгубения транзитен капацитет от Балтийско море към Черно море. Измина почти година от изказването на тази идея от руския президент Путин, но решение все още няма.

През май турските власти заявиха, че проектът може да бъде стартиран до една година.

На среща с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в началото на септември Путин заяви, че Газпром е предал пътна карта за хъба на турската Боташ.

Сега администрацията на Москва се опитва да превърне Турция в енергиен център за Европа, като алтернативен маршрут за влизане в страните от ЕС. 

Капацитетът на двете линии на "Турски поток" е едва 31,5 милиарда кубически метра годишно при 110 милиарда кубически метра, пренесени през взривения "Северен поток".

Източник, запознат със ситуацията, заяви, че газовият проект е изправен пред забавяния, тъй като Москва и Анкара спорят кой ще управлява хъба.

Те се борят кой да управлява центъра“, сподели източник, пожелал анонимност.

Друг източник, близък до "Газпром", също потвърди "проблема" с несъгласието относно управлението.

Кремъл твърди, че проектът за създаване на газов хъб в Турция е сложен и не може да бъде реализиран без забавяне, както и че темата все още трябва да бъде разработена с евентуални купувачи на газ в Южна Европа.

Турция насърчава собствената си програма за износ на газ: през август Боташ подписа споразумение с унгарската MVM за продажба на около 300 милиона кубически метра газ.

Първото споразумение за газ беше подписано още на 3 януари с България.

То беше обявено от тогавашния турски министър на енергетиката Фатих Дьонмез и българския му колега по това време Росен Христов. То бе подписано от генералния директор на БОТАШ Бурхан Йозджан от страна на Турция и генералния директор на Булгаргаз Деница Златева от страна на България.

С подписания меморандум за разбирателство продължителността на споразумението е определена на 13 години. То ще има годишен пренос на газ до 1,5 милиарда кубически метра от Турция за България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
rexx

rexx

15.09.2023 | 10:06

Разпродажба! Уникален и компактен видеорекордер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увеличение и запис във формат Full HD 1080p!. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:----- https://welcome.to/carcam

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?