2374

Москва блокира сайта на немския "Велт", публикувал новини за войната на руски

Властите в Москва започнаха да блокират уебсайта на големия германски всекидневник "Велт", който публикува новини за войната в Украйна на руски език, съобщи ДПА. Руските потребители на интернет нямат достъп до сайта от събота, сочи регистърът на руския орган за медиен надзор Роскомнадзор.

Мярката е предприета след искане от страна на Главната прокуратура. Не е посочена причина за тази стъпка.

"Велт" започна да публикува новини на руски език под заглавие "Война в Украйна" след началото на инвазията на Москва. Вестникът публикува материал за недостъпността на сайта в Русия, маркиран като "медийна цензура".

През март "Велт" нае и руската журналистка Марина Овсянникова, след като тя стана известна по света с антивоенния си протест на живо по телевизията.

През март Овсянникова - която тогава беше продуцент в Първи канал на руската държавна телевизия - излезе в ефир с плакат, с който протестираше срещу войната на Русия в Украйна, по време на главната вечерна новинарска емисия. Плакатът гласеше: "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат."


Русия също така предприе репресии срещу независимите медии, принуждавайки множество сайтове да затворят. Натискът принуди много критични издания да прекратят репортажите си, посочва ДПА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мал0умници

Мал0умници

11.07.2022 | 10:41

Проклети диктатори!

Отговори
5 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?