49

Мощно земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер изкара хората по улиците на Хатай ВИДЕО

Сеизмолог: Нормално е да имаме земетресение над 4 по Рихтер на всеки 2 дни в Турция

Земетресение с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в окръг Хатай, Югоизточна Турция тази сутрин.

Земетресението е усетено осезателно в околните провинции и области, както и в съседните държави Кипър, Сирия, Ливан, Йордания и Ирак.

Според информацията на уебсайта на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), земетресението с магнитуд 4,8 е регистрирано в 05.32 ч (04.32 българско време). Епицентърът е бил на 13 км от Къръкхан в окръг Хатай.

Установено е, че трусът е станал на дълбочина 8,28 километра.

Много граждани в градовете в района излязоха сутринта панически от домовете си. Мустафа Караджа, който се събуди с труса и излезе навън, заяви: "Бяхме много уплашени. Сега ще живеем с тази реалност. Бях на 1-вия етаж по време на земетресението, но се разтресохме много. Притеснени, избягахме и дойдохме в парка".

В изявлението си в акаунта си в социалните медии министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че всички екипи на съответните институции, работят на място.

Към момента няма информация за жертви, ранени и сериозни материални щети. Усилията на екипите за претърсване на терена продължават. Ние следим внимателно развитието“, съобщиха от АФАД.

Експертът по земетресенията проф. д-р Шюкрю Ерсой направи следните изявления пред новинарският канал CNN Тюрк:

"Къръкхан е едно от местата където земетресенията от февруари бяха активни. Разломната линия минава през него. Мисля, че най-вероятно това е вторичен трус от голямо земетресение. Тъй като е алувиална почва, трусовете ще продължат. Чакахме този вторичен трус. Това земетресение може да е причинило срутването на някои вече силно повредени сгради в района."

"Турция е земетръсна държава. Много е нормално да има земетресение, надвишаващо 4 по Рихтер на всеки 2 дни. След земетресенията на 6 февруари броят на земетресенията в Турция се увеличи. След толкова голямо земетресение тези вторични трусове са нормални. Броят на земетресенията, които трябваше да се случат за 3 години, се случи за 10 месеца от годината", заключи Ерсой.

На 6 февруари земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 удариха южна и югоизточна Турция, отнемайки живота на над 50 000 души. Около 13,5 милиона души са засегнати в 11 провинции на Турция. В района са регистрирани над 30 хиляди вторични труса. 

Окръг Хатай е сред най-засегнатите райони, където главния град Антакия, буквално стана призрачен град, като всяка втора сграда беше разрушена. Възстановителните работи в района продължават, като хиляди хора все още живеят във фургони и палатки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?