49

Мощно земетресение може да прекъсне драматично износа на Турция

Сеизмолози очакват голямо земетресение да засегне Истанбул и района на Мраморно море в близко бъдеще. Турските индустриални райони Истанбул, Коджаели и Бурса, където е концентрирана по-голямата част от производството и се осъществява 51 процента от общия износ на страната, са изправени пред огромен финансов колапс в случай на евентуално земетресение. Експертите призоваха за план за спешни действия, като охарактеризираха това като остър проблем, касаещ националната сигурност и дори суверенитета на страната.

DHA

Турция продължава да живее с реалността на земетресенията, докато югоизточните райони ежедневно се разтрисат, но "камбаните бият" и за района на Мраморно море.

Раните от земетресението, което стана на 6 февруари 2023 г., разтърси дълбоко 11 турски провинции и отне живота на над 50 хиляди души, не са зараснали. 

Експертите по земетресенията алармират, че това не е краят и че в близко бъдеще има сериозни опасения за голямо земетресение, което ще засегне региона на Мраморно море. Възможността за земетресение първо предизвиква безпокойство за загуба на живот. В този смисъл изследванията върху градската трансформация, касаеща укрепването на сградите в района, са засилени.

DHA

Друг опустошителен ефект от земетресението обаче, за който малко се говори, е въздействието му върху икономиката на страната. При земетресението през 1999 г. турската икономика претърпя икономически щети от около $20 милиарда. Щетите от последните две земетресения през 2023 г., от 7,6 и 7,7 по Рихтер са над $100 милиарда.

Имайки предвид това, специалисти разгледаха евентуалните икономически щети, които могат да възникнат, ако Турция претърпи нов сценарий на земетресение. Статистиката показва, че районите Истанбул, Коджаели и Бурса са изнесли общо $130,9 милиарда през 2023 г.

Това означава, че 51 процента от общия износ на Турция от $256 милиарда през 2023 г. е осигурен от тези три провинции.

Икономистът д-р. Рахми Инджекара заяви: "Фактът, че тези 3 провинции се открояват в общия износ, създава безпокойство за износа след възможното земетресение в района на Мраморно море." 

Докато този изключително индустриален регион около Истанбул покрива 65 процента от износа по време на земетресението от 1999 г., тази цифра изглежда е достигнала 70 процента днес. 

Регион Мармара в Северозападна Турция представлява половината от индустриалния оборот и броя на служителите на страната. Над 60 процента от данъците и приблизително 45 процента от националния доход се генерират от този регион. „30 процента от регистрираната заетост в Турция и също толкова значителна част от националния доход се осъществява тук“, допълни той.

DHA

Инчекара припомни, че цената на земетресението през 1999 г. е била около $20 милиарда. „По това време БВП беше на ниво от $256 милиарда. Като се има предвид, че БВП и дългът са нараснали 4 пъти днес и износът е нараснал с подобен темп, е необходимо да се подчертае важността на потенциалния пробрем", допълни той.

Икономистът заяви, че има критични мерки, които могат да бъдат предприети по отношение на тази ситуация. „Много е важно поетапното планирано преместване на индустрията в други провинции по начин, който ще повиши нивото и качество на живот там, така че компаниите да могат да продължат дейността си безпроблемно. Необходимо е и изграждане на по-устойчиви на земетресения инфраструктури, укрепване на съществуващите критични сгради в Истанбул, като училища, болници и фабрики."

DHA

Технологичните инвестиции трябва да бъдат допълнително увеличени, веригите за доставки трябва да бъдат укрепени, за да могат компаниите да продължат дейността си."

Инджекара подчерта, че е необходимо да се приложат тези предпазни мерки възможно най-скоро, тъй като часът на земетресението е неизвестен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Ггг

Ггг

27.02.2024 | 19:15

Има Господ Турците са противен народ всичко се връща..

Отговори
0 0
Това кой

Това кой

24.02.2024 | 18:00

Го изчисли??? Как това земетресение не удря Вашингтон или Брюксел???? От няколко години ви манипулират и земетресенията,има и филмчета за въпросната техника която стреля от космоса титаниеви електроди или подобно от рода с огромна сила и скорост невидима с просто око но разклаща тектоничните плочи!!!! Това последното в Пловдив преди седмица беше точно такъв тип по-скоро се усещаше като мощна бомба от колкото нормално вертикално земетресение!!! Кой в каквото иска да вярва но аз на управляващите Света не им вярвам вече от как създадоха Ковито!!!КОНСПИРАЦИИТЕ СА СИ 1:1 С ДНЕШНИТЕ СЛУЧКИ ЗАВИСИ ДАЛИ ИСКАТЕ ДА ГО ПОВЯРВАТЕ ИЛИ НЕ НО СВЕТА НЕ ВЪРВИ КЪМ ПО-ДОБРО!!!

Отговори
2 2
1124g

1124g

23.02.2024 | 19:45

Moje vic dar sa dignati samo kartinki nlo a moje da sa slojeni dadjav. Zgradite i da sa sryteni kaza kaza daiii

Отговори
1 0
Хасан от вицовете

Хасан от вицовете

23.02.2024 | 13:30

А вие , ганьовци, сигурно ще се радвате ! За да угодите на краварите и евроджендърите, които са новите господари.

Отговори
1 7
rtyrt

rtyrt

23.02.2024 | 12:18

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим-~-- https://da.gd/menx

Отговори
1 5

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?