Следвайте ни

Мощно земетресение 5,4 по Рихтер удари Северен Кипър

viber icon

 


Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер стана в близост до град Газимагуса (Фамагуста) в Северен Кипър днес, съобщи турската агенция за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD).


Според агенцията земетресението е станало на дълбочина 55 километра в 17:25 ч. местно време.


Според кипърския отдел за геоложки проучвания земетресението е с сила 5,4 по скалата на Рихтер.


Земетресението, усетено в цялата островна държава, забави гласуването на кипърския парламент за бюджета на страната.


Епицентърът на земетресението е бил на 38 км югозападно от столицата Никозия и само на 7 км северозападно от Ларнака. Трусът дори се усети в северната част на близкия Израел, в Ливан и в турската средиземноморска провинция Мерсин, съобщават местните медии.


Въпреки че няма съобщения за щети или наранявания, някои хора бяха евакуирани от високи сгради в Никозия.


Района на земетресението беше в полезрението на медиите в края на миналата година, когато  квартал Вароша в кипърско-турския град Газимагуса бе отворен частично за обществено ползване на 8 октомври, след като 46 години достъп до него имаха единствено турските военни и тесен кръг служители на ООН. 


Някога Вароша е бил най-престижният туристически център на Кипър, докато конфликтът не раздели острова на две през 1974 г.  


 
 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай