49

Мощно земетресение 5,1 по Рихтер удари Турция, усетиха го и у нас, ВИДЕО

Земетресение с магнитуд 5,1 бе регистрирано в 10.42 ч. (09.42 българско време) в окръг Бурса, с епицентър в залива Гемлик, на Мраморно море. Земетресението е усетено осезателно и в Истанбул.

Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) обяви дълбочината на земетресението на 8.98 километра

Земетресението е усетено в цяла Бурса и голяма част от Истанбул, като по първоначални данни няма жертви, ранени и сериозни материални щети.

Очевидци споделят, че трусът е усетен осезателно в продължение поне на 10 секунди.

В района на Бурса настъпи паника, много граждани напуснаха сградите и чакат евентуални вторични трусове на открито.

Земетресението е усетено в Бургас. 

"Аз го усетих. Помислих че си въобразявам", пише във фейсбук жена от Бургас. 

Само 3 минути след земетресението в района е регистриран вторичен трус с магнитуд 4,5 по Рихтер. Дълбочината на това земетресение е регистрирана като 7 километра.

Серия вторични трусове са активни в района като по-осезателни бяха регистрирани трусове от 3,6 в 10.57 ч. и 3,8 по Рихтер  в 11.18 ч. 

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая сподели в социалните мрежи, че следи отблизо развитието. „Всички екипи на нашите съответни институции, особено АФАД, са изпратени в региона за работа по проверки на терена на място.“

Губернаторът на Бурса Махмут Демирташ също направи изявление. Пред новинарският канал НТВ Демирташ отбеляза, че в града няма срутенали сгради. „Нашите граждани няма нужда да се паникьосват, ние вземаме всички необходими предпазни мерки.“

Кметът на община Бурса Алинур Акташ с лподели пред НТВ: „Земетресението беше краткотрайно, но имаше сериозно разтърсване. Нямаме срутвания, но преглеждаме окръга, предимно в селските райони, за порутени постройки“ допълни той. 

Кметът на Гемлик Угур Сертаслан сподели, че получават информация от кметовете на селата и до момента нямат констатирани сериозни материални щети. „Има сериозно безпокойство и страх сред хората поради ефекта от земетресението. Надяваме се да не преживеем големи вторични трусове."

Губернаторът на Истанбул Давут Гюл обяви, че в града няма неблагоприятна ситуация. „Проучванията на теренното сканиране на АФАД и съответните звена продължават по въпроса.“ допълни той.

Окръг Гемлик в Бурса се свързва със земетресения от години поради наличието на селища по линията на разлома, алувиалната земя и противоречивите политики, следвани от старото общинско ръконодство. Разклоненията на Северноанадолския разлом също минават през областите Изник, Орхангази, Муданя, Караджабей, Инегьол, Йълдъръм, Османгази и Нилюфер, в Бурса, а много области в пайона са земетръсно опасни.

Според изследване, проведено на Гемлик, повече от половината от населението живее на алувиална почва, където има активен разлом. 

Издаден е специален Указ № 696 в рамките на въведеното извънредното положение на 24 декември 2017 г., поради земетръсна опасност за областта. В областта са създадени нови селища и строителството е пренасочено в нови райони.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
аноним

аноним

04.12.2023 | 12:26

Много е грешен президента им!Заради него е!

Отговори
0 1
Трололо

Трололо

04.12.2023 | 11:57

Инвестирайте в имоти :D Най-сигурното!

Отговори
1 1
БОГ

БОГ

04.12.2023 | 10:45

Наказвам ги, защото подкрепят Хамас!

Отговори
1 3
bumer

bumer

04.12.2023 | 10:25

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:-----> https://tyny.to/sunex

Отговори
0 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?