46

Мощно пълнолуние на 1 август, Синя луна ни очаква в края на месеца

Август е единственият месец, който може да се похвали с две пълни луни тази година! Пълната „есетрова“ луна достига своя пик във вторник, 1 август 2023 г., а след това ще се радваме на пълна Синя луна в сряда, 30 август 2023 г.

1 август: Пълна есетрова луна

Първото пълнолуние за август ще се появи следобед във вторник, 1 август, достигайки пикова осветеност в 14:32 ч. Суперлуната на 1 август е втората суперлуна от тазгодишната необичайна последователност, която ни подарява 4 подобни събития. „Суперлуна“ е запомнящ се термин за това, което астрономите наричат „перигейско пълнолуние“, което е, когато пълнолунието се случва в точното време, когато Луната е най-близо до нас в своята орбита.

Една суперлуна надвишава размера на обиколката на Луната със среден размер с до 8% и яркостта на пълнолуние със среден размер с около 16%. Може да не усетите разликата в размера, но суперлуната ще изглежда по-ярка в небето.

 Пълнолунието ще протече във Водолей. Това време е подходящо да се освободите от това, което не ви носи удовлетворение, щастие и успех. Ако си поставите реалистични цели и ги преследвате, ще получите помощ и подкрепа. Ще има бум на творчески идеи. 

30 август: Синя Луна

По-късно през месеца ще се появи второ пълнолуние, Синя луна. Терминът Синя Луна се използва най-често, когато имаме две пълни Луни в един месец. В сряда, 30 август, пълнолунието ще достигне своя пик в 21:36 ч.

 Суперлуната на 30-31 август ще бъде най-близката, най-голямата и най-ярката пълна суперлуна за 2023 г. Следващият път, когато ще имаме по-близко пълно суперлуние, ще е 5 ноември 2025 г., пише iwoman.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?