3906

Мощни удари с ракети и дронове повредиха енергийна инфраструктура в цяла Украйна

Българите в Одеска област са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи

 

Руски удари с дронове и ракети повреди днес енергийната инфраструктура в цяла Украйна при поредната масирана въздушна атака срещу енергийната мрежа на страната, съобщи украинското Министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс и БТА.

Министерството посочи, че при атаката има трима ранени работници в едно от енергийните съоръжения и е прекъснато електроподаването за част от потребителите. Украинската енергийна компания ДТЕК съобщи, че една от топлоелектрическите ѝ централи също е сериозно повредена.

Киев твърди, че руските удари с дронове и ракети срещу енергийната инфраструктура тази пролет са извадили от строя половината от енергийните мощности на страната и са предизвикали сериозни прекъсвания на електроподаването.

Украинската противовъздушна отбрана съобщи, че е свалила 5 от общо 9 ракети и всичките 27 дрона, изстреляни днес от Русия срещу повече от 10 украински области.

Украинските военни посочиха, че Русия основно е атакувала Източна Украйна, по-специално Днепропетровска област.

Областният управител съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 5 дрона и 4 ракети над областта. Трима мъже са били ранени при атаката, която също така е повредила седем жилища, добави областният управител.

 

Сергий Попко, началник на военната администрация за украинската столица, каза, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всички въздушни цели при приближаването им до Киев и в няма информация за нанесени щети и ранени в града.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила също четири дрона над централната Виницка област, където отломки са повредили обект на критичната инфраструктура, съобщи областният управител.

Русия заявява, че енергийната инфраструктура на Украйна е легитимна военна цел и отрича умишлено да взема на прицел цивилни и гражданска инфраструктура, посочва Ройтерс.

В ранните часове на нощта в Одеса и Одеска област беше обявена тревога

Въздушната тревога беше обявена в Одеса и Одеска област в 3,16 ч. Това е първата тревога на този етап от денонощието. Градските власти предупреждават за заплаха от атака с балистични ракети.

Вчера, на 19 юни в Одеса беше открита Деветнадесетата световна среща на българските медии, която е организирана от БТА. Световната среща ще продължи днес, на 20 юни, както и на 21 юни, с дискусионни панели в Болград и Измаил и онлайн като знак за подкрепа на българската общност в Одеска област.

Вчера следобед сигнал за тревога и вой на сирени прекъснаха концерта "Музикалните хитове на световното кино" в одеския Национален академичен театър за опера и балет, посетен от участниците в Деветнадесетата световна среща на българските медии. Минути след като оркестърът изсвири саундтрака на "Междузвездни войни", по високоговорителите в концертната зала съобщиха, че има обявена тревога и присъстващите трябва да слязат в бомбоубежището на сградата. Местни канали в "Телеграм" съобщиха, че е имало попадение в град Черноморски, близо до Одеса.

Българите в Одеска област са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?