4232

Мощен удар! Грузия слага край на смяната на пола и гей браковете

Управляващата партия реши да прокара и закон срещу "ЛГБТ пропагандата"

Нов проектозакон в Грузия ще ограничи правата на еднополовите двойки, ще забрани смяната на пола и браковете, които не са „съюз между генетичен мъж и генетична жена“. Предлага се и забрана на публични събирания, които "популяризират еднополовите семейни или интимни отношения", което на практика ще забрани провеждането на прайдове.

Миналата седмица Грузия прие на трето четене "руския" закон (б.а. - действащ в Щатите от Втората световна война насам) за регистрация на чуждестранните агенти и така се отдалечи значително от поставените си цели за влизане в Европейския съюз и НАТО. САЩ и ЕС реагираха остро и предупредиха, че нормативните промени поставят под въпрос евроатлантическата интеграция на кавказката страна.

Преди 6 месеца страната получи статут на кандидат за членство в ЕС. Сега управляващата партия "Грузинска мечта" все по-често представя Запада като "упадъчен и извратен", а себе си - като единствения истински защитник на традиционните ценности.

Сега управляващата партия реши да прокара и закон срещу "ЛГБТ пропагандата", за да забрани това, което председателят на парламента Шалва Папуашвили описва като: усилия за промяна на традиционните отношения, поведение, нагласи и възприятия.

"Без расизъм, сексизъм, хомофобия и трансфобия", гласи надпис в малко веганско кафене в центъра на грузинската столица, а на плота е закачено знамето на ЕС, пише авторитетното брюкселско издание Politico. 

"Онзи ден гледах снимка, която направих през 2013 г. с моите приятели, които са хомосексуални активисти, и осъзнах, че 90% от тях вече са заминали за други европейски страни", разказва феминистката Атина Брегвадзе, за която кафенето е едно от малкото останали гостоприемни места, останало в Тбилиси. 

През това време навън хиляди родители, деца и свещеници, облечени в черни одежди, се събраха по улиците за митинг в чест на "Деня на семейната чистота“ - официален празник, обявен от правителството като контрапункт на Международния ден срещу хомофобията, бифобията и трансфобията (IDAHOBIT), който ще се проведе в петък. 

Мнозина от ЛГБТИК+ общността в Грузия се опасяват, че в малката им страна няма място за настаняване на двата много различни свята.

Новият проектозакон на "Грузинска мечта" е почти идентичен със закон в Русия, въведен през 2013 г., който преследва хората в „нетрадиционни сексуални отношения“, а миналата година правителството на президента Владимир Путин се опита изцяло да забрани „международното ЛГБТ движение“.

Миналата година събитието "Тбилиси прайд" беше прекратено, след като голяма група контрапротестиращи, сред които и свещеници, нападна ЛГБТИ активистите, а органите на реда стояха настрана. 

Според социологическо проучване от 2022 г. 4/5 от грузинците подкрепят ограничаването на достъпа на хомосексуалисти до работа в сферата на образованието, а 53% смятат, че на ЛГБТИ+ хората трябва да бъде забранено да провеждат публични събития, пише offnews.bg.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?