46

Мощен трус от 5,3 и поредица вторични земетресения паникьосаха хората в Турция

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер разтресе район Гьоксун в окръг Кахраманмараш днес в 12:19 ч. (11:19 ч. българско време). Минути по-късно в 12:23 ч. бе регистрирано друго земетресение с магнитуд 4,0, а в 13:04 ч. още един трус от 4,2 подплаши Югоизточна Турция. 

Това съобщи Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД). Дълбочината на трусовете е била на 7 км.

Поради близостта си до повърхността трусовете са усетени силно и в околните провинции, както и в Северна Сирия. Гражданите изпаднаха в паника и са навън още след сутрешното земетресение, което също беше регистрирано като мощен вторичен трус.

АА

Президентът на АФАД Юнус Сезер обяви, че няма информация за жертви, ранени и сериозни материални щети в региона. Някои тежко пострадали сгради от предишните земетресения се срутиха в Кахраманмараш. 

Сезер припомни апела на властите да не се влиза в полуразрушените сгради в района. 

Служители на жандармерията патрулират около пострадалите сгради и не допускат граждани да си взимат мебели и вещи от разрушените домове, тъй като съществуват сериозни рискове от срутвания.

Екипи на АФАД са в пострадалите райони и продължават обследването на сградите. Под много от тях все още има неоткрити трупове.

АФАД

В района на Кахраманмараш днес има поредица от земетресения. Вторичните трусове са все още доста активни в областта. Специалистите припомнят, че за месец и половина те са над 20 хиляди. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Паунка Божинова

Паунка Божинова

23.03.2023 | 14:19

Боже, няма ли да спре да ги тресе тези райони. Този ужас побърка хората. Не си представям каква психика трябва да имат, за да издържат на напрежението, а за спокойствие и дума не може да става. Дано земята се успокои по-скоро и дано се помогне на тези хорица да им се осигури покрив

Отговори
5 1

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”