49

Мощен трус 5,3 по Рихтер в Афганистан, има загинали и ранени

Земетресение разтърси Източен Афганистан тази нощ, съобщава агенция Синхуа, като според уебсайта на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център то е било с магнитуд 5,3.

Вече са известни най-малко 6 загинали и 9 ранени, както и наличие на мащабни разрушения на жилищни сгради в граничещата с Пакистан провинция Кунар.

 "Трусът разтърси региона около 2:30 ч. местно време, като по предварителни данни шестима души са загинали, а девет са ранени в района на Мазар Дара в окръг Норгал", цитира агенцията думите на Ехсанала Ехсан, ръководител на отдела за управление на бедствия и хуманитарни въпроси в провинция Кунар.

Трусът е усетен и в Лагман и Нангархар, както и в столицата Кабул.

Афганистан често е засегнат от земетресения - особено в планинската верига Хиндукуш, която се намира близо до пресечната точка на Евразийската и Индийската тектонична плоча.

През последните месеци Афганистан беше засегнат и от внезапни наводнения, които отнеха живота на около 200 души и разрушиха хиляди домове.

Подобни бедствия представляват огромно логистично предизвикателство за афганистанското правителство на талибаните, което се изолира от голяма част от света, въвеждайки твърдо ислямистко управление. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?