Следвайте ни

Мощен отпор срещу талибаните: Бойци превзеха 3 района в Афганистан

viber icon

Сили в Северен Афганистан, които се противопоставят на талибаните, обявиха, че са превзели три района в близост до долината Панджшер, където се съсредоточават останали части от правителствената армия и милиции, предаде БТА.

Министърът на отбраната генерал Бисмилла Мохамади, който се зарече да се съпротивлява на талибаните, заяви в Туитър, че районите Дех Салех, Бано и Пул-Хесар в съседната провинция Баглан, северно от Панджшер, са били превзети.

За момента се е ясно какви сили са участвали, но този факт се прибавя към отделни признаци за съпротива срещу талибаните. Те завзеха властта със светкавична кампания, в която само за седмица установиха контрол върху основните градове в Афганистан.

Телевизионният канал Толо нюз цитира местен полицейски командир, според когото районът Бано в провинция Баглан е под контрола на местни милиции и са дадени много жертви.

Талибаните не са коментирали тези съобщения.

Бившият вицепрезидент Амрулла Салех и Ахмад Масуд - син на бившия муджахидински командир от времето на съветската инвазия Ахмад Шах Масуд, се зарекоха да се противопоставят на талибаните от Панджшер, откъдето преди това през 80-те и 90-те години на миналия век бяха прогонени и съветските войски, и талибаните.

Хора, близки до Масуд, казват, че над 6000 бойци, които са били в афганистанската армия и в поделения на специалните сили, както и членове на местни милиции са се събрали в долината.

Съобщава се, че те разполагат с хеликоптери и военни автомобили и са ремонтирали някои бронирани коли, изоставени от съветските войски.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Голям отпор

Голям отпор

22.08.2021 | 22:23

Няма що

Отговори
0 0
пешо

пешо

22.08.2021 | 16:08

един от най големите американски провали след виетнам

Отговори
4 1
Да не повярва човек :)

Да не повярва човек :)

22.08.2021 | 10:54

¨...и са ремонтирали някои бронирани коли, изоставени от съветските войски." Да не повярва човек, че от Февруари 1989г. до сега (повече от 31 години) в Афганистан пазят и чак сега ремонтират изоставена съветска военна техника :)

Отговори
9 1
корупция

корупция

22.08.2021 | 09:00

¨...и са ремонтирали някои бронирани коли, изоставени от съветските войски." - А къде е американската техника? За последните 20 години според DW, западните страни са отделили 1000 милиарда долара за въовъжаване на афганистанската армия! И тя трябваше да наброява 350 000 души!

Отговори
17 2
Джоко

Джоко

22.08.2021 | 11:56

Как къде е американската техника?В ръцете на талибаните!!!!!

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?