Следвайте ни

Моряци от търговски кораб откриват Робинзон Крузо

viber icon

На 2 февруари 1709 г. случайно минаващ кораб прибира от остров Мас-о-Тиера корабокрушенеца Александър Селкирк - първообраз на героя на Даниел Дефо Робинзон Крузо. Селкирк е шотландски моряк, известен с това, че е прекарал пет години (оставен през 1704 г. и намерен през 1709 г.) на необитаемия остров Мас-о-Тиера (на испански: Más a Tierra, преименуван на Робинзон Крузо през 1966 г.), който влиза в състава на островите Хуан Фернандес в Тихия океан, на 640 км от крайбрежието на Чили.

Той е буен младеж и се присъединява към буканиерските пътувания към южните части на Тихия океан по време на Войната за испанското наследство. Една такава експедиция е командвана от Уилям Дампир. Корабът му акостира на островите Хуан Фернандес, за да събере провизии, а Селкирк прави правилна преценка, че корабът не е годен за плаване и поисква да бъде оставен на острова.

Когато най-накрая е спасен от британския капер Удс Роджърс, Селкирк вече е умел ловец и успешно използва намерените ресурси на острова. Историята му е широко разгласена, след като се връща в Англия, ставайки източник на вдъхновение за писателя Даниел Дефо.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?