Следвайте ни

Морето в Бодрум се оттегли 15 метра от брега СНИМКИ

viber icon

В района на популярното курортно градче Бодрум морето вчера се отдръпна на около 15 метра от обяд, в резултат на което се образуват островчета по плажовете и много от лодките заседнаха в плитката вода. 

Неочакваното явление се наблюдава по бреговете на кварталите Ялъчифтлик, Гюмбет, Битез и Ортакент и предизвика вълнение сред хората на плажа.

Шокирани останаха рибарите и хората, които по това време се разхождаха на брега.

Някои хора вървяха в плиткото море и успяха да достигнат до 50 метра от брега, без да се намокрят.

48-годишният Юксел Туран, който работи в сферата на туризма тук, каза: „Живея в Бодрум от 35 години. Дори преживяхме цунами преди няколко години. Този път обаче морето необичайно се изтегли в рамките на няколко часа. За пръв път виждам нещо подобно. Рибите се затрудняваха да се движат в плитката вода и дори 20 метра навътре можеха да се ловят с ръка, вероятно това има някаква връзка със земетресението в Измир."

Инженер-геофизикът проф. Д-р Ахмет Ерджан каза, че оттеглянето на морето не е тревожно.
Той посочи две възможни причини: "Една от тези причини са разлом от типа колапс преди настъпването на земетресение. След това събитие идва вълната цунами. Друго събитие е, че вятърът, духащ от сушата към морето, "надува" морето в средата. През това време морето се изтегля от бреговете на 5-10 метра. Това подуване продължава, докато и вятъра продължава, и после морето се връща без никакви щети. Земетресение в Бодрум стана миналата година. Не очакваме земетресение със същата сила. Това не е признак на земетресение. Няма нужда да се притеснявате. "

Мустафа Ердоган, вицепрезидент на Камарата на инженерите в Мугла и член на Геологическата камара в Бодрум, спосели: „По същото време днес бях на лодката в района на Битез, където водата също се отдръпна почти 2 метра. Ердоган добави, Няма от какво да се притесняваме, това е следствие на движението в разломните линии в региона. То причинява дълбоки фрактури и морето се оттегля поради това. Все пак да не забравяме, те тези райони са в земетръсна зона и това е освобождава енергия, което е предпоставка да няма силни земетресения, а само по-слаби трусове." 

Много граждани отразиха събитието със снимки и видеоклипове в социалните медии.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?