Следвайте ни

Монтират първия блок на първата АЕЦ в Турция

viber icon

Първият блок на първата атомна електроцентрала в Турция ще бъде пуснат в мрежа през 2023 г. в съответствие с първоначалното планиране , каза Дмитрий Романец, заместник-директор на строителните работи в Атомната електроцентрала Аккую (АЕЦ).

„В момента работите по сглобяването продължават в три блока от проекта. Ако всички разрешения бъдат предоставени, ние се стремим да поставим основите на четвъртия блок в края на годината “, каза той.

„Ще завършим монтажа на цялото оборудване на първия блок до края на годината. Всички работи продължават в съответствие с първоначалните ни планове и първият блок ще бъде пуснат в експлоатация през 2023 г. “, добави той.

Мащабният строителен проект в средиземноморската провинция Мерсин, квартал Гюлпънар, подпомага местната и националната икономика, каза Романец.

„В момента 11 000 души работят денонощно на нашия обект. Около 8000 от тях са наети като строителни работници. Те извършват бетонните и подови работи. Около 80 процента от работниците са турци. Те правят строителните работи. Руските служители извършват работата със специалното оборудване “, добави той.

Романец и колегите му натрупаха опит в подобни проекти по изграждане на атомни електроцентрали в Беларус, преди да пристигнат в Мерсин през 2015 г. за този проект от 20 милиарда долара. 

Дизайнът на АЕЦ "Аккую" е копиран от АЕЦ "Нововоронеж" в Русия , но технологията и мерките за безопасност са доразвити след ядрената катастрофа във Фукушима, причинена от земетресение и цунами в Япония през 2011 г.

Когато бъде завършена, централата ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, за да покрие около 10 процента от потреблението на енергия в Турция.

Началото на експлоатацията на първия блок на завода е планирано за 2023 г., когато страната ще отпразнува стогодишнината от републиката. Останалите три блока трябва да започнат да работят до края на 2026 г. със скорост един на година.

През май 2010 г. между Турция и Русия бе подписано междуправителствено споразумение за АЕЦ "Аккую", която в момента се изгражда.

Централата ще разполага с четири енергийни реактора VVER-1200 след завършването ѝ.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?