4020

Монако прекратява преговорите за влизане в ЕС

Правителството на Монако обяви днес спирането на започналите през 2015 г. преговори с Европейския съюз за подписване на споразумение за асоцииране, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На среща вчера в Брюксел между представители на ЕС и Монако "участниците са постигнали взаимно разбиране за невъзможността за съгласуване на исканията на ЕС с червените линии, очертани“ от княз Албер Втори през 2015 г., пише в изявлението.

Едно споразумение всъщност би изисквало ангажименти от страна на Монако в областта на свободното движение на стоки и хора, което противоречи на облекченията, предоставени на гражданите на княжеството, отбелязва АФП.

Изправено пред главозамайващи цени на недвижимите имоти на тази малка територия на средиземноморското крайбрежие - до 120 000 евро на квадратен метър в най-шикозните квартали, правителството предоставя финансови стимули на 9000 граждани на княжеството, така че те може да останат в страната с население от 40 000 жители.

Това е необходимо, за да "се осигури поддържането на настоящите условия на живот, работа и жилищно настаняване за гражданите и жителите на княжеството", се посочва в изявлението си.

"В този контекст двете страни се съгласиха, че в рамките на настоящия мандат на Европейската комисия няма условия за сключване на споразумение и се съгласиха да прекратят преговорите", каза в заключение правителството на Монако.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?