4232

Може да го усетим у нас! Учен алармира за земетресение с магнитуд 7,3 за 4 турски града

Ударната вълна може да се усети в Гърция и България

Земетресението с магнитуд 5,0, което се случи в град Сома, в окръг Маниса, Западна Турция, през седмицата предизвика огромна паника в Турция и възроди дискусията да евентуални нови сериозни трусове.

Според официалните данни, обявени от отдела по земетресенията на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер е станало в квартал Сома в Маниса в 01.36. Обсерваторията Кандили съобщи, че магнитудът на земетресението е 5.0.

Архив

Според споделените подробности, земетресението, което се е случило на дълбочина от приблизително 10,24 километра под земята, е било усетено не само в центъра и районите на Маниса, но и в околните градове, особено Измир, Айдън и Балъкесир.

АА

Видният турски сеизмолог, проф. д-р Йовгюн Ахмет Ерджан направи изявление относно земетресението, като също издаде предупреждение за земетресение за 4 града по време на научен семинар, на който присъства.

"Земетресението с магнитуд 5.0 по Рихтер, с епицентър в Сома на 25 юни 2024 г. в 01.36, вероятно се е случило на разлома Бергама. Сома преживя земетресение с магнитуд 6,9 през 1919 г. На този етап е трудно да се каже дали след това ще има по-голямо земетресение."

АА

В живо предаване на турска телевизия проф. д-р Ерджан също така издаде предупреждение за земетресение за някои градове по линията на Северноанадолския разлом. 

Позовавайки се на южния клон на Северноанадолската разломна линия (NAF) в своето изявление, проф. Ерджан отправи предупреждение към големите градове като Ялова, Бурса, Балъкесир и Чанаккале, като ударната вълна ще се усети чак до съседна Гърция и дори България.

АА

В изявлението си професорът предупреди, че това може да са много силни и брутални счупвания в разлома. Той продължи, че магнитудът на земетресението, което могат да произведат сеизмичните активности в района, може да се увеличи до 7,3 по Рихтер.

В изявлението си той продължи: „Не можете да промените местата на градовете Айдън, Измир, Бодрум и Фетие. Това което единствено можем да направим, е да построим по-солидни сгради, на солидни терени, издържливи на мощни земетресения.“

Професорът заяви, че когато се споменава Мраморно море, винаги се мисли за северният му бряг, където е Истанбул. Когато се споменава южния бряг, на ум идват големи провинции като Ялова, Бурса, Балъкесир и Чанаккале.

 Проф. Ерджан продължи: "Северният клон на Северноанадолския разлом предизвика земетресение в Гьолджук през 1999 г

Най-проблемните места на север от Мраморно море, по отношение на земетресенията са участъците Дюздже, Акйазъ, Адапазаръ и Сапанджа." 

АА

В изявлението си професорът продължи, че южният клон на Северноанадолския разлом, засяга Балъкесир и Бурса.

Заливът Едремит е много важен, като на север от него е Чанаккале.

Това са много активни разломни линии. Магнитудът на земетресение там спокойно може да достигне до 7,3 по Рихтер", повтори Ерджан. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?