Следвайте ни

Модерни времена: Пастир следи с дрон стадото си край Бодрум СНИМКИ

viber icon

Джемил Чобан е необичаен овчар в района на Бодрум. Той използва мотоциклет, за да се придвижва в района и следи с дрон движението на козите, за които отговаря. 

41-годишният баща на три деца използва дрона, за да провери стадото си от 600 животни, когато е разпръснато на широка площ. 

Чобан, чието фамилно име съвпада съвсем случайно с професията му, на турски „пастир“, каза, че обича работата си и никога през живота си не е бил далеч от животните.

Той добави, че в семейството са овчари от поколения насам. "Трябва да се движа много с животните всеки ден. Беше ми много трудно да изминавам такива разстояния ежедневно. Козите са изключително мобилни и често се катерят на недостъпни места. Биноклите ми помогнаха много в началото. Първо си купих мотоциклет за бързо придвижване“, каза той. Сега използва дрона на места, където не може да стигне.

Освен това мотоциклетът и дронът много му помагат да намери изгубените си животни.

„Ако животно се загуби високо в планината, до която може да се стигне много трудно, понякога това отнема час ходене пеша. Сега мога да ги проследя и достигна за минута с помощта на дрона и да проверя бързо този регион", каза той. Често звукът на дрона подмамва животните и може да ги насочи по пътя обратно към стадото. Така дори може да не се налага да ходя да ги прибирам, а те сами се връщат при мен. 

Приятелите на Чобан го наричат ​​„технологичен пастир“, тъй като той използва успешно технологията в професията си. „Намерих спокойствие и голямо облекчение в грижите за животните“, каза Чобан. Той добави, че се опитва да възпитава децата си с любов към животните.

Снимки Агенция Анадола

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?