71

Мобилни имиграционни пунктове ще контролират движението на чужденците в Турция

Министъра на вътрешните работи Калин Стоянов ще посети Турция на 10 октомври

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая обяви сформирането на " мобилни имиграционни пунктове " в цялата страна, за да се ускори идентифицирането на нелегалните мигранти пребиваващи на територията на Турция.

Първоначално стартирали като пилотна програма в Истанбул, тези контролни пунктове са предназначени да рационализират процеса на определяне на миграционния статус на чужденците.

В тези пунктове служителите на правоприлагащите органи проверяват документи за самоличност на чужденците. На тези които не представят такива, се снемат пръстови отпечатъци и се извършват проверки в базата данни, за да определят дали са незаконни мигранти. Ако се установи, че нарушават законите, тези лица ще бъдат прехвърлени в центрове за отстраняване.

„Мобилните имиграционни пунктове ще стартират в 4 провинции на 1 октомври, в още 30 окръга на 1 ноември и в цяла Турция на 1 декември“. Това беше описано в плана за внедряване, представен от министър Йерликая след заседание на кабинета в Анкара.

Анкара, Измир, Бурса и Адана ще бъдат първите градове, които ще получат тези мобилни точки, като министърът разкрива планове за увеличаване на общия брой на такива точки до 153 в 30 провинции до ноември.

Йерликая подчерта значението на строгите проверки на самоличността. „Залавянето на нелегални имигранти в рамките на града изисква внимание. Трябва да действаме с идеята за нулева грешка, тъй като сме туристическа страна.“

От встъпването си в длъжност на 4 юни Йерликая съобщи, че 97 363 незаконни мигранти са били задържани, като 42 875 впоследствие са били депортирани. Освен това 105 488 чужденци с изтекли разрешения за пребиваване доброволно са напуснали страната, уточни той.

Що се отнася до усилията за предотвратяване на нелегалната миграция на границите, Йерликая отбеляза, че 70 796 нелегални мигранти са възпрепятствани да влязат в страната, като повечето опити са се случили на източните граници, и са предимно граждани от Афганистан, Пакистан, Узбекистан и Иран.

 

 

Йерликая подчерта и международното сътрудничество в справянето с незаконната миграция, като спомена скорошен телефонен разговор с министъра на миграцията на Гърция Димитрис Кайридис и министъра на вътрешните работи на България Калин Стоянов относно сигурността на границите и борбата с незаконната миграция.

Стоянов ще посети Турция на 10 октомври, очаква се визита и на Кайридис, но датата все още не е потвърдена, информира Йерликая.

Министърът също така отбеляза съществуването на група WhatsApp с гръцки служители и екипи на бреговата охрана от двете страни, които поддържат връзка.

Турция е ключова транзитна точка за незаконни мигранти, които искат да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено тези, които бягат от война и преследване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?