Следвайте ни

Мнозинството в Европарламента поиска избори в Беларус

viber icon

В Европейския парламент групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, "Обнови Европа", Зелените и Европейските консерватори и реформатори поискаха в направено днес общо изявление нови избори за президент на Беларус.

Групите осъждат решително насилието и издевателствата над мирните протестиращи, "организирани от режима" на президента Александър Лукашенко. Поздравяваме гражданите на Беларус за смелостта и решимостта, и силно подкрепяме желанието им за демократични промени и за свобода, пишат ръководителите на парламентарните групи.

Те отчитат, че изборите от 9 август не са били нито свободни, нито честни, както и че има сведения за победа на Светлана Тихановска. Не признаваме преизбирането на Лукашенко и го обявяваме за персона нон грата в ЕС, допълват председателите на групите в ЕП. По техните думи е необходимо новите избори да бъдат осъществени под международно наблюдение.

Евродепутатите призовават за разследване на престъпленията срещу гражданите и настояват за незабавно освобождаване на произволно задържаните и на политическите затворници.

Те изразяват очакване подготвяните от ЕС допълнителни санкции срещу Беларус да бъдат въведени час по-скоро, както и да бъде прекратена всякаква финансова помощ за правителството в Минск и за държавни организации. Евродепутатите предлагат да се окаже целева помощ на семействата на пострадалите от действията на правоохранителните служби.

По техните думи е необходимо ЕС да преосмисли участието на Беларус в Източното партньорство. Те предлагат ЕС да определи свой представител за Беларус, който да подкрепя мирния властови преход, според волята на гражданите.

Призоваваме Русия да се въздържа от всякаква намеса в Беларус, явна и скрита, както и ЕС да противодейства. Нека ЕС подкрепи беларуската опозиция и гражданското общество за нови избори, с нова централна избирателна комисия, в която всички да вярват, допълват евродепутатите.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

«Разбуры турмы муры» JE SUIS МИНСК!

«Разбуры турмы муры» JE SUIS МИНСК!

17.08.2020 | 22:41

https://www.youtube.com/watch?v=FQz3NazwkUc "Да разбием стените на затвора!"

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?