1939
Следвайте ни

Млад банкер сви половин милиард и го чакат 75 260 години затвор

viber icon

Младият основател на „Фермерска банка“ (Çiftlik Bank) Мехмет Айдън, който привлече потребители с над половин милиард турски лири, бе изправен пред съда за втори път на 15 септември.

Айдън, по прякор „Тосунчук“ (турската дума, използвана за описание на закръглено бебе), беше екстрадиран в Турция от Бразилия, след като избяга от страната с 500 милиона лири, спечелени от схемата. Той е заплашен от 75 260 години затвор по обвинение за създаване на престъпна организация и участие в престъпна измама.

Айдън основава „Фермерска банка“ през 2016 г. с минимален капитал на участниците от 10 000 лири. Онлайн платформата обещава на потребителите доход в реални земеделски култури и добитък, ако се включат онлайн. Схемата се разраства бързо и достигна 132 000 потребители, когато Айдън избяга от Турция през 2018 г. 
Младият бизнесмен е обвинен заедно с 20 други обвиняеми, за които се твърди, че са участвали в схемата. Двама от тях все още са в неизвестност.

Докато първоначално Айдън спазваше обещанието си за реална възвръщаемост на виртуалните инвестиции, плащанията към клиентите бяха спряни скоро след като "банката" започна да расте неконтролируемо. Потребителите подадоха официални жалби срещу компанията и през 2018 г. активите на компанията бяха иззети. Срещу организацията бе започнато наказателно разследване. В този момент Айдън избяга от Турция с печалбата на компанията.

През 2020 г. турски и латиноамерикански следователи откриха Айдън в Бразилия. Турция обаче не успя да го екстрадира веднага поради дипломатически бариери. Докато е бил в Бразилия, той твърди, че е получавал близо 1 милион турски лири в криптовалута всеки месец, свързани по офшорна сметка. Частен дедектив нает от жертвите на схемата и турските власти, които го обявиха за издирване от Интерпол, бяха непрекъснато по следите му.

В края на юни тази година, след три години бягство, Айдън пусна видео в социалните мрежи, в което твърди, че никога не е имал намерение да наранява потребителите на своята платформа и че „също е жертва“. 
След като беше екстрадиран обратно в Турция, той пристигна на летище Истанбул и бе арестуван там на 3 юли. Беглецът беше отведен директно в съда. Там той направи изявление пред турското бюро за организирана престъпност и започна съдебно дело срещу него.  Във второто си заседание в 6-ия Висш наказателен съд в Истанбул, проведено на 15 септември, Айдън поиска да прочете писмено изявление. В него той заяви, че ще върне на жертвите си загубите, ако турското правителство върне конфискуваните му активи.

Той също така настоя, че операциите на „Фермерска банка“ са „търговски“ и че твърденията, че той е основал престъпна организация са неоснователни.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пенко

Пенко

16.09.2021 | 20:48

Ами ако сега е на 20 и нещо или 30 г и получи 75 г на 105 и 110 г ще излезе . Впрочем колко са 500 милиона турски лири?

Отговори
0 0
Ковидчо:

Ковидчо:

16.09.2021 | 18:27

Млад е, ще излезе запазен.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?