46

Митничари хванаха уникални артефакти от Месопотамия на над 4000 г.

Около 51 исторически артефакта от древна Месопотамия бяха конфискувани от турски митнически служители при опит да бъдат внесени контрабандно през сирийската граница вчера.

Превозно средство, опитващо се да премине през митническия пункт Джилвегьозю и да пресече границата на Турция със Сирия, привлече вниманието на митническите екипи по време на проверките. Зоната между волана и предното стъкло, покрита с плат, привлече вниманието на полицаите и бе установено, че под покривалото има укрити различни човешки и животински фигурки.

Въпросните фигури бяха изпратени до дирекцията на музея в Хатай, за да бъдат изследвани от екипите на митническата дирекция за контрабанда и разузнаване в Джилвегьозю поради подозрение, че може да са исторически артефакти.

Експертният анализ разкри, че фигурките са от месопотамски произход, най-вероятно от исторически обекти в Ирак. Уникалните артефакти, датиращи от хилядолетия, са направени от слонова кост и други животински кости.

Беше установено, че фигурите, датират от 2750-2250 г. пр.н.е. Те са подобни на фигурите, открити в гробниците на царя на Ур и изложени в Британския музей, Багдадския музей, Лувъра, Музея на Чикагския университет и сирийския Музей Дейр ел Зур. Конфискуваните артефакти ще останат под официална защита в Турция, като разследването, ръководено от Главната прокуратура на Рейханлъ, продължава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?