Следвайте ни

Митичните водни тунели – една от тайните на подземния Истанбул

viber icon

Истанбул, един от най-древните градове в света, все още има загадъчни открития, които да предложи на археолозите. Неотдавна изследователи са фотографирали и изследвали невиждани досега места под земята на тъй наречения Исторически полуостров, част от града, където са разположени, „Света София“, Дворецът Топкапъ, църквата Света Ирене и много други интересни исторически обекти.

Специалистката по опазване на културното наследство и историк Арзу Улас най-накрая успя да документира цистерните, потъналите градини, водни пътища, максем (исторически резервоари за съхранение на вода), кладенци, свещени извори, фонтани, пожарни басейни и археологически архитектурни останки под историческия полуостров след години на научни изследвания.

Винаги е имало градски легенди и митове около подземния Истанбул, с тунели и евакуационни пътища, за които се смята, че съществуват благодарение на обширните исторически водни канали, открити под Историческия полуостров. Улаш, която сега пропътува тези канали, някои от тях с лодка, вярва, че е ги е проучила и описала по най-добрия начин.

Историческите тунели, които някога са помагали за водоснабдяването на мегаполиса, сега остават изоставени и пълни с останки и скрити находки от минали епохи като костни фрагменти, отпадъци от стоки и вещи.

Улас вече три години работи по подземните структури на Истанбул. Преди да слезе по тъмните и занемарени дупки, тя проведе обширни изследвания в историческите библиотеки и архиви за тунелите и каналите.

„В светлината на османските документи проучих 285 подземни структури на Историческия полуостров“, каза Улас пред агенция Демирорен хабер (ДХA) и добави: „В резултат на нашите проучвания установих, че 59 от 285 подземни инфраструктури вече не съществуват."

Улас отбеляза, че този проект е първият по рода си. „Подводните изображения на цистерните, които съществуват в градините на Черноморската мадраса (религиозно училище) на джамията Фатих, джамията Ахмедие, джамията Сюлеймание и музея на археологията, са за първи път заснети“, каза тя.

"Цистерните са уникални за града структури, както в художествено, така и в архитектурно отношение. Тези водни резервоари са били много важни за доставката и разпределението на водата в Истанбул от древни времена", добави Улаш.

"Съществува и мит в социалната памет на хората, че всеки подземен тунел в Истанбул води до Света София, - продължи тя.- За съжаление не съм наблюдавала и констатирала подобно нещо“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?