Следвайте ни

Мит ли са мистериите около Бермудския триъгълник

viber icon
Слънцето, безоблачното небе, красивите гледки към карибското крайбрежие, лек бриз и ... бедствия. Ето как изглежда Бермудският триъгълник, легендарно място, където корабите - както вода, така и въздух - изчезват без обяснение.

 

В продължение на десетилетия учени и авиационни и морски ентусиасти се състезават в научни изследвания и хипотези относно всички бедствия. Написани са безброй истории, обясняващи мистериозните изчезвания. Любопитните факти, съобщени от фанатици на паранормални събития, стават все по-абсурдни или обезпокоителни. Какво е всъщност с този Бермудски триъгълник ? Обикновените закони на физиката, метеорологичните аномалии или може би именно присъствието на извънземни причинява смъртта на кораби и самолети там?

Откъде идва Бермудският триъгълник?

Историята на самата концепция датира от 1964 г., когато в списание „Argosy“ се появява статия за „Убийствения Бермудски триъгълник“. Самият термин се отнася до район в Атлантическия океан в близост - както лесно можете да се досетите - до Бермудския архипелаг. В зависимост от авторите, пространството между Маями, Пуерто Рико и Бермудите е посочено по-точно. Различни учени и търсачи на слава започнаха да се занимават с темата за изчезването на кораби и самолети в тази област.

Нищо чудно - от 1800 до 1971 г. са регистрирани около 60 изчезвания или катастрофи. Целият Бермудски триъгълник беше скандален. Картата го изобразява като място на смъртоносна опасност за всеки, който би могъл да влезе или да лети в нея. Най-известният случай на изчезване е Полет 19 , който подхранва цялата тъмна легенда за Бермудския триъгълник и му придава глобално измерение. През 1945 г. самолети-торпедо-бомбардировачи, водени от американски пилоти, навлизат в известния район. Никога не са открити тела или останки въпреки многомесечното търсене. След като разгледаха официалния доклад, дори феновете на конспиративните теории не можаха да разберат дали инцидентът е естествен или действително действат някакви свръхестествени сили. Легендата обаче нарастваше и капитаните на кораби и самолети се страхуваха да пътуват по този маршрут.

Бермудският триъгълник не е толкова страшен? Потенциални обяснения на пъзела

След много години и стотици хипотези за извънземните, най-накрая можем да получим обяснение за цялата мистерия на Бермудския триъгълник. И не става въпрос за пирамидите, скрити на 2 километра под повърхността на водата , поставени там от американското правителство (това е една от най-забавните хипотези). Учените са открили подобно събитие в другия край на земята - в сибирската тундра. Там е намерено нещо като кратери, около които е била унищожена растителността и всички признаци на живот.

Подобни кратери са открити на дъното на Баренцово море. Оказва се, че и в двата случая има спорадични изригвания на метан отвътре. Под налягане на дъното на океана метанът се смесва с вода, образувайки клатрати, огромни въздушни мехурчета. Такъв балон може да преобърне кораб, да го раздели на две или да го повреди. След това метанът изтича във въздуха. В случай на висока концентрация на метан - като голямо изригване в една точка на дъното на океана - самолет, летящ в такава зона може да го запали, причинявайки възпламеняване и експлозия.

 

Това обаче все още са спекулации и хипотези. Макар и най-вероятно, те все още не отговарят със сигурност защо се губят кораби и самолети в Бермудския триъгълник. Ще разберем ли някога истината? Да се надяваме...

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?