Следвайте ни

Мистичният дворец „Булгур“ става културен център в Истанбул СНИМКИ

viber icon

Стара, изоставена сграда, наподобяваща величествен замък, отдавна е оставена на съдбата в историческия полуостров на Истанбул. Разположен по крайбрежието на Мраморно море, дворецът Булгур остава в забвение дълги години. Наскоро Истанбулската община купи имението и скоро тази сграда с изключителна архитектура и мистична атмосфера ще служи като културен център след съответните реставрационни работи.

Истанбул, както и Пловдив, е основан на седем хълма, които са били сърцето на града още от Византийската империя. 

Имението Болулу Набиб Бей, известно още като двореца Булгур, се намира на хълма Коджамустафапаша, който започва в района на Аксарай и се издига между кварталите Джерахпаша и Саматия. Историята на имението е толкова интригуваща, колкото и внушителната му външност. 

Имението Болулу Хабиб бей е поръчано на италианския архитект Гилио Монжери през 1912 г. от Мехмет Хабиб Бей. 
 
Говори се, че Хабиб бей е забогатял, продавайки булгур на черния пазар. Ето защо Хабиб бей започва да бъде наричан „кралят на булгура“. Докато Хабиб бей търгуваше с булгур, бяха положени основите на имението Болулу Хабиб Бей. Сградата е построена с доходите, които Хабиб бей е спечелил от търговията с булгур, което е причина името на двореца също да е "Булгур".

Хабиб бей внася от чужбина всички материали, използвани в строителството на сградата, въпреки финансовата криза в страната по това време. Това е довело до редица критики към собственика на двореца. 

През 1926 г. Хабиб бей умира от внезапен инфаркт на 48-годишна възраст и никога не може да пребивава в двореца Булгур. 

Съпругата му Фатма Бедие Ханем даде двореца Булгур на Османската банка, за да изплати дълговете на семейството. И така сградата е била използвана като архив на Османската банка и след това като жилище за служителите на банките в продължение на години, преди в крайна сметка да бъде изоставена.

През 2001 г. Османската банка става част от съвременната банка "Гаранти", а дворецът Булгур преминава в нейна собственост. След като банката обяви за продан сградата, Община Истанбул я купи и планира скоро да започне реставрационни дейности на занемарената сграда. След възстановителните работи имението ще служи като информационно-документален център, архив, библиотека, изложбена зала и кафене. Със своята обширна история, архитектурно величие и гледка към хълмовете на Истанбул, дворецът Булгур ще се превърне в популярно място, след като бъде готов за обществеността.

Снимки Доган Хабер

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?