Следвайте ни

Мистерията разкрита: Ето какво погубило цивилизацията на Великденския остров

viber icon

Климатични промени и промяна на екосистемите са довели до гибелта на цивилизацията на Великденския остров, пише fakti.bg. До този извод стигна група учени от Чили, Испания и Норвегия като прессъобщение за тяхното проучване цитира РИА Новости.

Авторите на новото изследване опровергават две традиционни теории, с които науката обяснява изчезването на цивилизацията на местните жители на острова. Според единия аборигените са страдали от прекомерната експлоатация на природните ресурси, според другия - от пристигането на европейците.

Основната причина за упадъка на цивилизацията на островитяните е дългосрочното изменение на климата, което се отрази на способността за производство на храна, казват изследователите. Това се дължи на постепенното намаляване на валежите.

Островитяните се опитват да се адаптират към изменението на климата, казват изследователите. Поради това те постепенно от сложно общество, издигнало огромни идоли, се превърнаха в по-просто аграрно общество.

Великденският остров или Рапа Нуи е известен с моаите - каменни статуи, поставени из целия остров. Той е обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?