71

Мистерия в Мраморно море: Сини проблясъци през нощта слисаха очевидци ВИДЕО

В резултат на увеличаването на планктона по бреговете на Мраморно море до квартал Мудания, окръг Бурса на места във водата са се образували изображения с феерична синя светлина.

DHA

Граждани отидоха на плажа през нощта, за да наблюдават рядкото природно явление, което оприличиха с фееричните сияния, които сме виждали във филма "Аватар". То стана феномен в социалните мрежи, защото стотици хора споделиха снимки на утикалното събитие.

Желаещите да гледат на живо рядкото явление, за което са чели по морска биология дойдоха на брега през нощта.

Сините проблясъци се появиха на бреговете на Мраморно море в резултат на разпространението на планктон във водата, които е толкова дребен, че може да се види само под микроскоп.

DHA

Светещото изображение, което се появи във водата през нощта, особено на бреговете край Муданя, в резултат на концентрацията на планктон през пролетния сезон, привлече вниманието на гражданите.

Очевидци споделиха пред Анадолската агенция (АА), че ярко синя светлина се излъчва при контакт с водата, особено в райони с кафяви натрупвания на морското дъно.

Деканът на морския факултет на университета "17 септември" в Бандърма проф. д-р Мустафа Саръ обясни: Каква е синята светлина, която се вижда в морето в Муданя?

Той уточни, че интригуващата синя светлина е явлението „горяща луна“, появила се след цъфтежа на водораслите.

DHA

Професорът заяви, че едноклетъчните морски създания на морското дъно излъчват синя или зелена светлина при стимулация и че тази светлина се нарича сияние. 

Имаме цъфтеж. Това е фитопланктон, вид зоопланктон, който е едноклетъчен организъм, който се размножава. Това са организми с биолуминесцентни свойства. Излъчва се биолуминесцентна светлина. Когато са отделно не можете да видите тяхната светлина, но понякога техният брой се увеличава толкова много, че когато ги докоснете, те излъчват синя и зелена светлина.

DHA

Когато плиснете вода върху него или го докоснете с нещо, ще видите светлините по-ясно. „Без значение къде се случва, това е екологичен феномен, който обикновено се случва през пролетта след цъфтежа на водораслите.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?