1553

Мистерия! Изкопаха гроба на легендарен министър

Германската полиция започна разследване, след като на гроба на бившия финансов министър Волфганг Шойбле беше открита дълбока дупка, предаде АФП. Видният политик си отиде миналата година.

Мястото на покой на Шойбле се намира в родния му град Офенбург в Югозападна Германия, а дупката е била открита на 13 май, съобщиха от полицията. Според органите на реда, на гроба на консервативния политик е имало "1,2-метрова дупка с форма на фуния", като се добавя, че осквернителят "не е достигнал до ковчега на покойника". Обстоятелствата остават неясни, допълва полицията. 

Шойбле, видна фигура в германската политика от десетилетия, беше погребан там през януари. Член на консервативния ХДС, той е бил министър при канцлерите Хелмут Кол и Ангела Меркел. Работейки с Кол, Шойбле изиграва ключова роля в обединението на Германия през 1990 г. и си извоюва репутацията на пазител на бюджетната дисциплина в Германия като финансов министър на Меркел.

Впоследствие Шойбле е председател на Бундестага от 2017 г. до 2021 г. и остава член на парламента до смъртта си.

Оскверняването на гроба му предизвиква възмущение. Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер заяви, че инцидентът е "гнусно престъпление, което трябва да се преследва строго".

Настоящият председател на Бундестага Баербел Бас заяви, че е "дълбоко шокирана" от оскверняването на гроба на предшественика ѝ. Бас също така каза, че е обезпокоена от "признаците на брутализация" в някои части на обществото.

Карстен Линеман, генерален секретар на ХДС, също се възмути, че инцидентът е "отблъскващ и ме оставя зашеметен". "Силно се надявам извършителите да бъдат заловени бързо", каза Линеман.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?