2374

Мистериозни пергаменти на иврит намериха в Света София 

Властите започнаха разследване на няколко пергамента на иврит и снимки, открити зад мраморен блок в Света София в Истанбул.


Вярващите, които се молят в бившата катедрала, станала от скоро пак джамия, сигнализираха полицията преди няколко месеца, след като забелязаха, че каменен блок се е отделил от мястото си на стената, съобщи вестник "Сабах". След щателна проверка на мястото, под блока бяха открити пет ролки пергамент и обикновена хартия, съдържащи надписи на иврит и на друг език, заедно с няколко рисунки и скици. Всички били пъхнати под 30-сантиметровия широк блок. Полицията започна разследване на инцидента и потърси съдействие от местната дирекция за култура и туризъм, за да провери дали пергаментите са древни артефакти или манипулация. Разследването все още продължава.

Света София, наскоро наречена Голямата джамия, беше отворена отново като мюсюлманско място за поклонение през юли 2020 г., десетилетия след превръщането й в музей. Въпреки че пандемията от COVID-19 ограничи посещенията, джамията отново е много популярна както сред турците, така и сред туристите, като беше посетена от повече от 3 милиона души след повторното си отваряне. Въпреки че е джамия, тя е отворена за посещения на хора от други религии, като всички други джамии в страната.

Емблематичният паметник е служил като църква в продължение на 916 години до превземането на Истанбул. След това е служила като джамия от 1453 до 1934 г. - близо 500 години - и последно като музей в продължение на 86 години. Една от най-посещаваните исторически сгради в Турция от местни и международни туристи, Света София беше добавена към Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Моше

Моше

26.11.2021 | 15:24

Султан Ердоган е евреин и цяло Столипиново и то!

Отговори
2 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?