Следвайте ни

Мистериозни корали осеяха турското езеро Ван СНИМКИ

viber icon

С намаляването на нивото на водата в езерото Ван в Източна Турция, необичайните хилядолетни скални образувания, наречени микробиалити, излязоха наяве.


Те пазят големи тайни за климата в региона преди стотици години, казват експерти. 

В разговор с Анадолска агенция Мустафа Аккус, професор по аквакултури в университета Ван Юзунку Ил, каза, че микробиалити, които се наблюдават в содни езера, се срещат и в езерото Ван, което има най-интересната екосистема в света.


„Докато дължината на коралите по целия свят е 5-10 метра, тези в езерото Ван могат да достигнат 30-40 метра. Така че, когато слезете на дъното на езерото, можете да видите огромни корали като цъфнали дървета. Тези дни, с отстъпващите води на езерото Ван, поради климатичните промени, тези загадъчни структури излязоха наяве ”, каза той.


Микробиалите са скални или седиментно находище, съставено от карбонатна кал, които се образуват с посредничеството на микроби.


Акус добавя, че те се образуват в продължение на хиляди години, „Тези корали пазят големи мистерии и тайни, особено по отношение на климата в региона преди стотици години.“


Тези, които се интересуват и са любопитни да видят микробиалите на брега на езерото Ван, имат по-голям шанс сега, да ги наблюдават, тъй като в някои райони се наблюдава  хоризонтално оттегляне на вода до 200 метра, добави той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?