Следвайте ни

Мистериозна находка! Откриха 11 тепета до древно светилище

viber icon

Турция откри 11 нови хълма с древни образувания в близост до праисторическото място Гьобеклитепе, увенчано като първия храм в света, в югоизточната провинция Шанлъурфа.

"Открихме още 11 големи хълма на 100-километрова линия около Гьобеклитепе", заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой на събитие в неделя в Шанлъурфа. Той добави, че районът сега ще се нарича "12 тепета".

В разговор с репортери Ерсой каза, че "голямо проучване" на хълмовете е на път да приключи и ще бъде представено през септември.

Той каза, че районът може дори да бъде наречен "пирамидите в Югоизточна Турция". "Когато погледнете Месопотамия, този регион има уникална култура. Той има собствена регистрирана гастрономия. Има много продукти. И когато съчетаете това с уникалната му археологическа стойност, това е прекрасно нещо", добави той.

Гьобеклитепе е в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство от 2011 г. Открит е през 1963 г., като на мястото работят изследователи от университетите в Истанбул и Чикаго.

В съвместна работа, която продължава на мястото от 1995 г., Германският археологически институт и музеят Шанлъурфа са открили Т-образни обелиски от епохата на неолита, извисяващи се с височина 3 до 6 метра и тегло 40-60 тона.

По време на разкопките бяха открити и различни 12 000-годишни артефакти като човешки статуетки с височина 65 сантиметра. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?