4232

Мистериозен взрив разтърси Средиземно море, все още търсят причината

Областният управител на Тоскана Еудженио Джани първоначално каза, че става дума за земетресение. Впоследствие се отметна от думите си

 

Мистериозен взрив, чут в Средиземно море, Тосканския архипелаг и Корсика, който властите, местните жители и туристите първоначално смятаха за земетресение, може да е бил причинен от падащ метеорит, предаде АФП.

Близката станция за наблюдение в град Кампо нел'Елба, който се намира на италианския туристически остров Елба, съобщи че е „заснела сеизмично и акустично явление, усетено от всички". Корсиканските медии предават, че събитието е усетено и на френския остров.  

Областният управител на Тоскана Еудженио Джани първоначално каза, че става дума за земетресение. Впоследствие се отметна от думите си, след като Националния институт по геофизика и вулканология отхвърли тази хипотеза. От своя страна италианските военновъздушни сили уточниха пред Джани, че не са замесени по никакъв начин. „Все още не е потвърдено какъв е произходът на труса, който е усетен от мнозина като земетресение в цяла Тоскана и в някои вътрешни райони“, пише Джани в социалните мрежи. 

Това, което е предизвикало труса, се е движило със скорост 600 километра в секунда, се казва в изявление на регионалния институт по геофизика на университета във Флоренция. „Хипотезата за навлизане на метеорит в атмосферата изглежда най-вероятна и съответства на записаните данни“, казват тези източници. 

Това не е първият случай, в който на остров Елба се чуват мистериозни детонации, пише италианският вестник „Кориере дела сера" Подобни събития през 2012, 2016 и 2023 г. все още не са обяснени.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?