Следвайте ни

Мистериозен монолит се появи на Гьобеклитепе в Турция СНИМКИ

viber icon

Властите в югоизточната част на Турция се опитват да разкрият тайната зад мистериозен монолит, представляващ метална плоча, който наскоро се появи на Гьобеклитепе, до мястото където се намира най-старият храм в света, в провинция Шанлъурфа.


Металният стълб е висок 3 метра и широк един метър и е открит в петък на почти 20 километра от центъра на град Шанлъурфа. 


Върху блока са издълбани думи с древнотюркска азбука, които гласят: „Погледнете небето, ако искате да видите луната“.


Докато много граждани посетиха обекта, за да видят металния блок, жителите на района споделиха пред Анадолската агенция, че се страхуват и очакват служителите на реда да намерят повече информация за това кой го е поставил там и кога. Военни патрулират и охраняват странния блок. 


Тече разследване, за да се установи произхода на мистериозния метален обект в средата на празното поле.


Областния управител на Шанлъурфа Абдула Ерин също дойде на място, за да научи повече подробности.


Гьобеклитепе е археологически комплекс, датиращ от Докерамичен неолит, а вероятно дори още от Епипалеолитната епоха, разположен на 15 km североизточно от град Шанлъурфа и на 2,5 km от село Йоренчик. Това е най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. През 2018 г. Гьобекли тепе е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай