Мистериозен монолит се появи на Гьобеклитепе в Турция СНИМКИ

Властите в югоизточната част на Турция се опитват да разкрият тайната зад мистериозен монолит, представляващ метална плоча, който наскоро се появи на Гьобеклитепе, до мястото където се намира най-старият храм в света, в провинция Шанлъурфа.


Металният стълб е висок 3 метра и широк един метър и е открит в петък на почти 20 километра от центъра на град Шанлъурфа. 


Върху блока са издълбани думи с древнотюркска азбука, които гласят: „Погледнете небето, ако искате да видите луната“.


Докато много граждани посетиха обекта, за да видят металния блок, жителите на района споделиха пред Анадолската агенция, че се страхуват и очакват служителите на реда да намерят повече информация за това кой го е поставил там и кога. Военни патрулират и охраняват странния блок. 


Тече разследване, за да се установи произхода на мистериозния метален обект в средата на празното поле.


Областния управител на Шанлъурфа Абдула Ерин също дойде на място, за да научи повече подробности.


Гьобеклитепе е археологически комплекс, датиращ от Докерамичен неолит, а вероятно дори още от Епипалеолитната епоха, разположен на 15 km североизточно от град Шанлъурфа и на 2,5 km от село Йоренчик. Това е най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. През 2018 г. Гьобекли тепе е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?