Следвайте ни

Мисия на века: В Истанбул вече складираха готови COVID ваксини

viber icon

След като през тази година самолетният сектор претърпява най-голямата криза в историята на авиацията, много компании се опитаха да скърпят бюджетите си с извънредни карго превози. 

Сега пред авиационния сектор предстои ново изпитание.  Няколко изследователски екипа вече обявиха, че са готови с ваксините срещу Covid-19. 

Масовото им производството вече започна и сега е на дневен ред въпросът как те ще бъдат превозени по четирите краища на света. 

Предстои изключително комплексна и трудна логистична задача по извозването на милиони опаковки ваксини, наречена „мисията на века“. Допълнително усложнение е фактът, че те трябва да бъдат съхранявани при необичайни температурни условия. Ето защо този път превозът ще може да бъде осъществен единствено с карго самолети, специално пригодени за специфичния товар. В света не са много фирмите, разполагащи с подобни самолети. 

Според IATA осигуряването на само една доза ваксина за оценените 7,8 милиарда души на планетата ще запълни над 8000 джъмбо джет 747 товарни самолета. Това ще е най-мащабната логистична операция в историята на човечеството. 

Някои световни карго компании вече започнаха пренасянето на първите бройки ваксини. Тюркиш Карго е една от тях, като сключи договор и започна да пренася ваксини Covid-19, произведени в Китай, до различни страни по света.  Първия полет е бил осъществен на 19 ноември с превоз на ваксини от Пекин, през Истанбул, до град Сао Пауло в Бразилия. 

Голямо количество ваксини вече се намират складирани в специално построени нови "интелигентни" хангари с контролирана температура, който се намира на новото летище в Истанбул. Новите мега-хангари "СмартИст" (SmartIST) в Истанбул, с площ от 340 хиляди квадратни метра, осигурява високи стандарти в съхранението преди транспортирането на ваксините.  Неговият годишен капацитет за обработка на товари е над 4 милиона тона.  Заместник-генералният директор на компанията Турхан Йозен каза: „Ние работим за непрекъснатостта на студената верига за превоз по целия свят".  

Едва около 400 летища по света ще имат възможността да изпращат и посрещат тези товарни полети с ваксините. 

Европейският съюз, както и Съединените щати, Обединеното кралство, Китай и други, вече са сключили предварителни споразумения с големите фармацевтични играчи по света, за да осигурят достатъчно капацитет за ваксина, след като тя стане достъпна.
 
Все още няма окончателно одобрена ваксина срещу COVID-19, но вече тече подготовка за нейното разпространение - включително всички екстремни температурни изисквания.

Европа може да се похвали със значителен капацитет за производство на ваксини и новата стратегия за ваксини на блока задължи компаниите да произвеждат ваксините в ЕС. 

Специалисти предупреждават, че предстои логистичен кошмар, ако политиците не се подготвят правилно за транспортната „мисия на века“.

От авиокомпанията Американ обявиха тази седмица, че са започнали пробни товарни полети от Маями до Южна Америка, за да бъде тестван процеса на доставка на ваксини.

Pfizer и BioNTech бяха първите, които подадоха искане до ЕС и Американската администрация по храните и лекарствата за разрешение за спешна употреба на техния кандидат за ваксина COVID-19. 

Разпределението на тяхната ваксина представлява потенциално предизвикателство за карго фирмите по целия свят, тъй като товара трябва да се поддържа на около минус 70 градуса по Целзий - далеч по-студено, отколкото може да потдържа обикновен хладилен контейнер.

Поради тези температурни изисквания компанията ще доставя дози ваксини в специални терморегулирани термо кутии, пълни със сух лед.


Използването на товарни и търговски превозвачи ще позволи ваксината да бъде "разпространена възможно най-бързо", споделят специалисти.

Авиокомпанията Юнайтед заяви, че е готова "безопасно и ефективно да подкрепи" нуждите от транспортиране на ваксини на своите фармацевтични клиенти.


Вестник The Wall Street Journal съобщи в петък, че авиокомпанията е осъществила първия си полет с ваксината на Pfizer.

Pfizer и BioNTech които обявиха 95 % ефективност на ваксините, заявиха, че ще бъдат готови за разпространение в рамките на часове след удобрението ѝ в Америка и Европа. Ето защо транспортирането вече започна. 
 
Представители на американската ваксина на Модерна, заявиха пред Блумбърг, че ефектът от ваксината върху тежко болни пациенти е 100% и ще кандидатства за одобрение за употреба днес. Така тя също вероятно ще бъде сред първите разпространени ваксини. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

СЗО

СЗО

01.12.2020 | 12:58

И нека търговийката започне сега......

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?