1939

Мишената на кървавия атентат проф. Дугин почита Сталин и вярва в окултното

Философът на Путин. Новият Распутин на Кремъл. Начетен и харизматичен, но яростен фанатик. Това са само част от определенията за проф. Александър Дугин, известен далеч извън Русия философ, политолог и социолог. Автор на четвъртата политическа теория, която трябва да обедини либерализма, социализма и фашизма. Мечтае да създаде евразийска свръхсила, основата на която ще бъде Русия. Изглежда като столетник с внушителната си брада на старообредец, но все още е на 60 години. 

Години наред Дугин призоваваше Москва да се налага по-агресивно на световната сцена и подкрепяше руските военни действия в Украйна. След анексирането на Крим от Русия и започналата хибридна война на Кремъл със Запада през 2015 г. е включен в забранителните списъци на САЩ и Канада. Мнозина смятат, че тъкмо той подава ключовите реплики на президента Путин. Господарят на Кремъл повтори неговата философия, когато обяви началото на инвазията в Украйна на 24 февруари. Тогава Путин заяви, че Русия се бори с ръководената от САЩ "империя на лъжата".

В последните години Дугин съсредоточи усилията си върху това да пропагандира визия за възраждаща се Русия, чийто основен враг е "атлантическият" свят, воден от САЩ.

Дугин е човекът, който успя да изтупа прахта от литературните идеи за Евразия, популярни най-вече сред някогашната руска емиграция в Париж и Берлин. Именно Дугин ги 

въздигна в статут на визионерско учение за бъдещето на Руската империя.

През 2000 г. основава движение "Евразия", а през 2003 г. - „Международно евразийско движение“, чийто лидер е до днес, с филиали в 29 държави.

Твърди се, че ФСБ (Федералната служба за безопасност, наследникът на КГБ) не финансира пряко Дугин, но помага с връзки и информация. 

Биографията му е изключително пъстра. Учи в Московския авиационен институт, завършва Новочеркаския институт за мелиорация. Членува в национално-патриотичния фронт „Памет” и окултния „Черен орден”, основава партията на националболшевиките, чете лекции за теориите на заговора в Генералния щаб на руската армия, пропагандира различни религиозни учения. 

С помощта на баща си Дугин получава достъп до тайните архиви на КГБ и твърди, че  е намерил материали, които са свързани с „Аненербе“ и други окултни структури на Третия райх. Неговото телевизионно предаване „Тайните на вековете“ се излъчва по Първи канал на държавната руска телевизия в началото на 1990-те.

В съветско време Дугин  е дисидент и антикомунист. Неслучайно го наричат „Распутин на Путин“. През 1980 г. води малкия си син до един от паметниците на Ленин и го кара да заплюе „вожда на октомврийската революция“, която Дугин определя като клане. След известно време той официално се извинява и заявява, че Ленин все пак е гениален. 

Любимата чаша за кафе на Дугин е с лика на Сталин, който според него бил „значим държавник и теоретик на марксизма-ленинизма”, дори нещо като несъстоял се монарх.  

Професорът е ожесточен противник на президента Борис Елцин, но става поддръжник на наследника му 

Владимир Путин.  През 2008 г. Дугин става професор и директор на Центъра за консервативни изследвания при Социологическия факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“ (МГУ), към който от 2009 г. до юни 2014 г. завежда и Катедрата по социология на международните отношения.

От 2016 г. е главен редактор на телевизията на Константин Малофеев „Царьград ТВ“, председател на Надзорния съвет на която е ген. Леонид Решетников. Малофеев е известен както с това, че спонсорира проруските сили в Украйна, така и със съмнителните си връзки с Цветан Василев след разпада на КТБ и амбициите му за навлизане на българския пазар.

В мемоарите си, които пише в затвора, писателят Едуард Лимонов казва: „Дугин е Кирил и Методий на руския фашизъм, носещ от Запада нова за нашата земя вяра и знанието за нея… Неустоим романтизъм, на който не беше възможно да се противопоставим“.

Списъкът с трудове на професора е впечатляващ: „Философия на политиката”, „Абсолютната родина”, „Руската геополитика”, „Конспирология”, Пътят на абсолюта“ „Хиперборейска теория“, „Консервативната революция“.

Първата съпруга на Александър Дугин - Евгения Дебрянска, е писателка и активистка на ЛГБТ движението. Втората му съпруга - Наталия Мелентьева, майка на дъщеря му Дария, е преподавател по философия в Московския държавен университет. 

Александър Гелевич държи да се знае, че е православен християнин, но подобно на сановниците от Московската патриаршия и 

той припомня, че Христос е дошъл с меч.

Известният журналист Владимир Познер наскоро попита Дугин дали би убил човешко същество. Дугин отвърна с въпрос: „Враг ли?”. Познер повтори: "Човешко същество". „Ако е враг - да”, отвърна Дугин.

Точно заради думите „Украинците трябва да се убиват, убиват и убиват и това ви го казвам като професор!“ Дугин е изгонен от Московския държавен университет през 2014 г. 

И макар „звездата“ на Дугин да изглежда залязваща - вече не преподава в Русия, не заема съветнически постове, влиянието на неговата идеология е очевидно, защото много от тезите му се развиват от официални представители на Кремъл вече като официална държавна идеология.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
АМИ СЕГА?

АМИ СЕГА?

23.08.2022 | 10:53

Мъжът на Наталия Вовк, която е обвинена за извършител на бомбения атентат срещу Даря Дугина е организатор на референдума за отцепване на ДНР от Украйна. Тоачно този Референдум беше организиран от Путин и ордата му, а Андрей Вовк е едно от водещите лица в тази специална операция. Това коментира пред Faktor.bg полковникът от резерва Диман Георгиев, позоваващ се на украинската медия mk.ru и свои източници. Прибързаха "великите разведки" от ФСБ" в опита си да свържат "атентата" с Украйнските служби. Най-вероятната версия, поне според мен е, че са търсили украинка, която да пасва на техния профил. Намерили са "гораката" женица и дъщеря й, но не са разбрали, че е приближена до руските сепаратисти и пропагандатори на "Руския мир". Наталия е скрита от мъжът си на сигурно място, докато милиони други жени и деца са подложени на ежедневен терор, казва полковник Георгиев. Според него набеждаването на Наталия е било изключително съмнително от самото начало – само за два дни ФСБ успя да разкрие убиеца на Дугина, а същите „велики“ руски служби с десетилетия не могат да открият убийците на Политковская и Немцов. Отново се насадиха на пачи яйца в опита си бързо да обвинят Украйна, казва полковникът, участвал в няколко международни мисии на НАТО.

Отговори
9 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

23.08.2022 | 10:03

МОЙТЕ СЪБОЛЕЗОВАНИЯ госпожица ДУДИНА бе употребена

Отговори
6 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

23.08.2022 | 10:02

СТАЛИН го самоубиха с инсулт

Отговори
8 4
Дрон

Дрон

23.08.2022 | 10:23

С подписа и със знанието на Сталин , колко милиона руснаци са унищожени ? Как всички негови съратници се оказаха "врагове на народа с партиен билет" ?

Отговори
9 2
Моите съчувствия

Моите съчувствия

23.08.2022 | 09:49

А за избитите стотици украински деца поне една статия ще има ли?

Отговори
12 2
Моите съчувствия

Моите съчувствия

23.08.2022 | 09:49

А гледате ли видеото, проклети кремълски фашисти? https://gordonua.com/news/war/pokazhite-eto-putinu-ukrainskiy-reporter-chernov-snyal-video-kak-vrachi-pytalis-spasti-devochku-posle-rossiyskogo-obstrela-1597707.html

Отговори
10 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?