1553

Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

„Нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. даде нов тласък на стремежа на ЕС да приеме още държави“. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщиха световните медии, сред които и Ройтерс.

Думите му дойдоха преди 20-годишнината от голямото разширяване на ЕС, при което се присъединиха бивши комунистически страни, както и средиземноморски острови като Малта и Кипър.

"20 години по-късно сме изправени пред подобно предизвикателство, защото е налице геополитически хаос, включително и заради войната на Русия срещу Украйна. И изправяйки се пред този хаос, геополитическата стратегия е да се обединим отново", каза Мишел.

Той заяви, че страните, присъединили се към ЕС през 2004 г., са отбелязали нарастване на общия си БВП на глава от населението от около половината от средния за ЕС тогава до 80 % сега.

Сред настоящите кандидати за присъединяване към ЕС са 6 балкански държави, Украйна, Грузия и Молдова. Украйна е най-големият кандидат за членство, с население от около 40 милиона души и голям селскостопански сектор.

"Заради войната, започната от Русия срещу Украйна, има нов тласък, съживяване на стратегията за разширяване на ЕС", каза Мишел.

"Това е предизвикателство. Но каква е алтернативата? Алтернативата би била ужасна, безотговорна грешка от страна на ЕС", добави той и призова блока и страните кандидатки да извършат до 2030 г. реформите, необходими за ново разширяване.

Някои на Запад станаха критични към разширяването на ЕС на изток след години на вражди за либерално-демократичните ценности на блока с националистическите правителства в Полша и Унгария през последните години.

Богатите страни членки също така се опасяват да приемат голяма, сравнително бедна държава като Украйна, която би могла да изсмуче твърде много средства от хазната на ЕС. Но Мишел заяви, че печалбата ще бъде увеличаването на международното влияние на ЕС.

"ЕС е една от трите основни регионални сили в света, заедно с Китай и САЩ. И с това ново разширяване идеята е не само да станем по-големи. Тя е и да бъдем по-влиятелни", каза председателят на Европейския съвет.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?