4020

Миротворецът Орбан преговаря със Си Дзинпин

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че е пристигнал в Пекин на "Mисия за мир 3.0" след последните си посещения в Москва и Киев.

Орбан е бил посрещнат на летището от говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, според снимка, която националистическият лидер публикува в X.

Пристигането му в Пекин следва изненадващите посещения в Русия и Украйна през последната седмица, откакто Унгария пое ротационното председателство на Европейския съюз в началото на юли.

Орбан, най-приятелски настроеният към Москва лидер на ЕС, проведе разговори с президента Владимир Путин за войната в Украйна по време на пътуване, критикувано както от Киев, така и от ЕС, който заяви, че то заплашва да подкопае позицията на блока по отношение на конфликта.

В кратко изявление китайското външно министерство заяви, че унгарският лидер ще се срещне с президента Си Дзинпин в понеделник "за задълбочена комуникация по въпроси от взаимен интерес".

"Китай е ключова сила в създаването на условия за мирно уреждане на руско-украинската война", написа Орбан в "Екс" и добави, че това е причината да се срещне с китайския лидер само два месеца след като той посети Будапеща.

"Високо оценяваме мирната ви инициатива по отношение на конфликта в съседната на Унгария страна", каза унгарският премиер пред Си според унгарската държавна осведомителна агенция МТИ. "За унгарците е много важно, че Китай призовава за мир в света."

Орбан е критик на западната военната помощ на Запада за Украйна и е лидерът от ЕС с най-близки отношения със Си и Путин.

Посещението му в Китай става факт и само дни преди срещата на върха на НАТО, на която ще стане дума за по-нататъшната подкрепа за Киев, и след новината от Европейската комисия, че ще наложи мита от до 37,6% на вноса на китайски електромобили в Европа, отбелязва Ройтерс.

Унгария се превърна във важен търговски и инвестиционен партньор за Китай за разлика от други страни в ЕС, които искат да бъдат по-малко зависими от втората по големина световна икономика.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?